Midhat Delić podnijeo inicijativu za odobrenje interventnih novčanih sredstava proizvođačima malina

Poslanik Demokratske fronte u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Midhat Delić  podnijeo je inicijativu  za odobrenje interventnih novčanih sredstava proizvođačima malina.

Delić smatra da Vlada ZDK svim proizvođačima maline, kojima je to jedini izvor prihoda, a naročito onima koji nisu mogli predati ubrane maline zbog problema sa kapacitetima hladnjača, (odnosno nepotpisivanja ugovora sa otkupljivačima),  treba da odobri i doznači interventna novčana sredstva, u skladu sa određenim kriterijima, kako bi koliko-toliko premostili probleme sa kojima se susreću u ovoj, za proizvođače maline, najtežoj godini do sada.

Obrazloženje ove inicijative čitajte u nastavku:

Svjedoci smo sa kakvim se problemima u ovoj, za njih najtežoj, godini susreću proizvođači maline širom BiH pa tako i ZDK. Veliki broj porodica je svoju egzistenciju vezao za ovu granu poljoprivrede. Mnogi od njih su podigli kredite koje su, uz eventualnu ušteđevinu, uložili u formiranje malinjaka, odnosno proširivanje zasada maline. I taman kada su pomislili da su na pragu rješenja svojih egzistencijalnih problema, djelimično ili u potpunosti, dešava se da su mnogi od njih prinuđeni da ubrane maline ili bacaju ili poklanjaju a nemali je broj onih koji su se odlučili na trajno uništavanje malinjaka zbog nevolje koja ih je zadesila. Podsjetiću da je, nakon ekspanzije koju je doživjelo malinarstvo na ovim prostorima, ova grana poljoprivrede u ovoj godini došla na rub opstanka zbog brojnih razloga kao što su:

  • Nedostatak kapaciteta u hladnjačama za skladištenje ubrane maline
  • Otkazivanje ugovora od strane otkupljivača prema pojedinim proizvođačima
  • Loš kvalitet maline zbog velike količine padavina u periodu zrenja plodova
  • Mizerno niska otkupna cijena maline u odnosu na realnu
  • Neadekvatan razvoj pratećih djelatnosti koji bi pratio ekspanziju malinarstava
  • Neizvjesnost u pogledu otkupne cijene maline i naplate predatih količina itd.

Ukoliko ova pomoć ne bude odmah upućena prema proizvođačima maline i ukoliko ne bude dovoljna da premoste probleme sa kojima se svakodnevno susreću, bojim se da će malinarstvo kao grana poljoprivrede u kojoj smo svi vidjeli veliku perspektivu, pasti na koljena i da se nikada više neće moći oporaviti i ponovo pokrenuti proizvodnja maline na ovim prostorima. Zato apelujem na Vladu da pomogne proizvođačima maline na sve moguće načine dok još uvijek nije kasno.

Možda vam se svidi

Leave A Reply