Meteorolozi upozororavaju: Nove poplave prijete BiH !

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje za 1. 9., kada se očekuju obilne padavine, praćene jakim udarima vjetra, grmljavinom, ponegdje i gradom.

Upozorenje se odnosi na veći dio BiH, gdje će očekivana količina padavina u toku 24 sata u centralnim, istočnim i zapadnim područjima biti od 40 do 60 l/m2, a na jugu i sjeverozapadu zemlje od 50 do 80 l/m2.

Prema prognozi iz FHMZ-a, sutra će biti oblačno vrijeme s kišom pljuskovima i grmljavinom. U većem dijelu zemlje se očekuju obilne padavine, praćene jakim udarima vjetra, osjetnim padom temperature, lokalno i gradom.

Jutarnje temperature iznosiće od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 15 do 23, na jugu, istoku i sjeveroistoku zemlje do 27 stepeni.

U utorak će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom povremeno. Više padavina se očekuju u noći s utorka na srijedu. Očekivana količina padavina od 5 do 10 l/m2, ponegdje do 15 l/m2.

Jutarnje temperature iznosit će od 12 do 16, na jugu do 19, a dnevne od 14 do 21, na jugu do 28 stepeni.

U srijedu će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom u većem dijelu zemlje. Više padavina očekuje se u drugom dijelu dana. Očekivana količina padavina iznosit će od 2 do 10 l/m2, na sjeveru Bosne od 10 do 20 l/m2.

Jutarnje temperature kretat će se od 13 do 16, na jugu do 19, a dnevne od 18 do 24, na jugu do 29 stepeni.

U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu zemlje. Očekivana količina padavina u toku 24 h iznosit će od 5 do 15, na sjeveru Bosne do 20 l/m2.

Jutarnje temperature kretaće se od 13 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 19 do 24, na jugu do 29 stepeni.

U petak će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U Hercegovini umjereno oblačno. Očekivana količina padavina iznosit će od 10 do 20 l/m2, lokalno do 25 l/m2.

Jutarnje temperature kretaće se od 13 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 20 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na Facebook stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koja se ističe dosta ažurnim i pouzdanim predviđanjima vremena u našoj regiji, ističu da bi nadležne službe u u BiH te u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji trebale biti spremne.

Upozorenje na nadolazeću ciklonu uputila je i američka stranica accuweather.com.

U obavještenju stoji da bi na sjeveru Hrvatske u kratkom vremenskom periodu mogla pasti obilna kiša, što bi dovelo do lokalno poplavljenih sobraćajnica i bujičnih poplava u nekim naseljima.

Tokom ponedjeljka polje niskog pritiska će se kretati preko većeg dijela Italije i donositi lokalno obilnije padavine većem dijelu te zemlje, kao i lokano na Jadranu, zapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine i zapadnim dijelovima Crne Gore. Najveća opasnost od bujičnih poplava ja na području planinskih lanaca Apenina i Dinarida, zbog toga što se veća količina kiše može sliti u planiske potoke.

Sredinom sedmice jake kiše i opasnost od mogućih poplava će se smanjiti, ali nam ostaju do kraja sedmice lokalni pljuskovi i grmljavina. Tako stoji u članku na američkoj stranici accuweather.com.

Možda vam se svidi

Comments are closed.