Meteorolog Čubrilo: Kada nas očekuje ljepše vrijeme i temperature do 22 stepena

Meteorolog Marko Čubrilo iz Srbije objavio je vremenu prognozu za cijeli region narednih dana. Kako se čini – zimsku odjeću ne trebamo još pakovati.

“Od danas prema nama sa sjevera struji relativno hladan i blago vlažan zrak. Tokom dana biće promjenljivo oblačno i vjetrovito uz postepeno ali jače zahlađenje uz moguće prolazne padavine ponegdje. Krajem dana na područjima iznad 800 metara nadmorske visine biće snježnih pljuskova.Sutra će prodor hladnog vazduha biti dodatno pojačan, jer će se nad jugoistočnom Evropom formirati ciklon. U takvom odnosu vazdušnog pritiska, kada je ciklon istočno od nas, a anticiklon na zapadu, nad nama će dominirati jaka severna struja.

- Marketing -

Biće promenljivo oblačno, vetrovito i relativno hladno.

Povremeno će biti sunčanih intervala, posebno duž Jadrana i na sjeverozapadu regije, ali će u područjima ispod 800 m nadmorske visine postojati uvjeti za kišu, sapi i susnježicu, a preko te visine padati će i snježni pljuskovi koji mogu biti prilično intenzivan i ostaviti nekoliko cm na tlu.

Duvaće umjeren i jak vjetar, na sjeveru Vojvodine, dijelovima centralne Srbije i iznad planinskog dijela regiona, na udare i olujni sjeverni vjetar, dok će na Jadranu biti olujnih i ponegde orkanskih oluja. Dnevni maksimum je znatno ispod prosjeka i trebao bi se kretati od +5 do +13 u nizinama, dok bi preko 800m nadmorske visine uglavnom bio do +4 stepena Celzijusa.Početkom naredne sedmice i dalje će biti neuobičajeno hladno za ovaj dio godine, sa promjenom oblaka, sunca i kratkotrajnih padavina.

Uz veoma niske temperature noću i rano ujutro, snježna granica može se spustiti i ispod 700 m nadmorske visine, posebno u utorak kada bi se iznad nas mogao premjestiti visinski ciklon i jezgro hladnog zraka u srednjoj troposferi. To bi ovog dana moglo donijeti nešto jače padavine, a time bi se povećala vjerovatnoća snijega u područjima ispod 700 metara nadmorske visine.Duvaće umjeren i pojačan sjeverozapadni vjetar, koji će u ponedjeljak poslijepodne i utorak uveče nakratko oslabiti, a potom bi zbog slabijeg vjetra i dosta vedrine prijetila opasnost od kasnog mraza i ponegdje do -3 stepena Celzijusa. mjesta koja bi nanijela veliku štetu cvijeću.

Poboljšanje i manje otopljenje se očekuje oko 21.4. kada bi to jezgro hladnog vazduha stiglo do Sredozemlja i tamo uslovilo razvijanje sekundrnog ciklona koji bi u njegovom toplom sektoru pokrenuo južno strujanje te bi oko 21.04. nad fenskim dijelovima BiH i Srbije bilo i oko +22 stepena Celzijusa.Jutarnji proračuni modela su pojačali signal za padavine od 21.4. uveče do oko 23.4. i u koliko bi se ovakve simulacije održale veći dio regiona bi u tih nekoliko dana mogao dobiti konkrentije padavine, uglavnom preko 15 mm.Jutarnji operativni ECMWF je vrlo bogat padavinama, ali su ostali proračuni umjereniji.

Opet bi malo zahladilo ali uz temperature oko prosječnih vrijednosti za taj dio godine. Poslije 23.4. ima izgleda za stabilizaciju, posebo na proračunu operativnog ECMWF-a ali ansamble članovi oba modela za sada baš nisu taliko ubjedljivi kada je ta stabilizacija u pitanju.Narednih dana vjetrovito i neobično hladno uz povremene padavine, snježna granica veoma nisko na oko 800mnv, a moguće je da oko 19.4. bude i malo niže te pojava snežnih pahulja u nizijama nije nemoguća.

Oko 18.4. moguća pojava mraza dok bi drugi dio sledeće nedelje mogao donijeti manje otopljenje uz moguću pojavu nešto obilnije kiše”, poručio je meteorolog.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano