Memorijalni centar Srebrenica zvanično odgovorio Vladi RS-a na njihov upit da odaju počast žrtvama genocida

Memorijalni centar Srebrenica Potočari odgovorio Vladi bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na njihov upit da posjete ovaj kompleks i odaju počast žrtvama genocida iz jula 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS-a kada je riječ o genocidu u Srebrenici počinjenom nad Bošnjacima “zaštićene zone” UN-a ne možemo osigurati uvjete za ovu posjetu.

Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS-a, insistiraju počast žrtvama iz perioda 1992-1995 mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako i konkretno u Srebrenici, mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS-a ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 ranjeno – navode iz Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

Podsjećaju i na ostala zvjerstva i ratne zločine koje su počinile vojska i policija RS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS-a može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici Specijalne brigade policije RS-a ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

Ako su, pak, nestrpljivi i žele to što prije uraditi mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8.000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS-a.

Ako dolaze iz pravca Zvornika, onda predlažemo da to urade u Pilici, u Domu kulture, gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz vatrenog automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica – ističe se u saopćenju Centra koji potpisuje direktor Emir Suljagić.

Podsjećamo, upravljačke strukture Memorijalnog centra Srebrenica davno su donijeli odluku da negatorima genocida nikada neće biti dozvoljen dolazak u Potočare.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE