Međunarodni sajam knjige od 23. do 28. aprila u Skenderiji

Sajam će biti otvoren u Centru Skenderija na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ulaz za posjetioce će biti besplatan.

Voditelj “Bosanske kuće” Mirsad Bećirbašić je danas na pres-konferenciji kazao da sajam knjiga u Sarajevu nije tek manifestacija knjige, pisaca i čitalaca.

“To je mnogo više od toga, zato što ovaj sajam spomen na sajam knjiga koji se desio u okupiranom Sarajevu u Muzeju književnosti, kada je doslovno pod snajperskim hicima, pod granatama, održan zametak onoga što je danas jedan od najznačajnijih literarnih događaja u regiji. Kao što se paralelno dešavala i Sarajevska zima i Sarajevski dani poezije i pripremala izložba Svjedoci vremena i kao što se u Kamernom teatru svako veče dešavale kulturne pripredbe”, kazao je Bećirbašić.

Kako je naveo, ove godine će “Bosanska kuća” biti zapravo “Bosanska bašča” u kojoj će se desiti više od 50 promocija.

Član žirija Zvonimir Radeljković je kazao da samo može da obeća, kao prvi od jednakih iz petočlanog žirija, da će se truditi da daju nagrade najboljim djelima.

“Raduje me što se ovaj sajam ponovno dešava ove godine da bi nam predstavio nove naslove, ne samo iz naše zemlje nego iz svijeta, da bi nas podsjetio na značaj knjige u našem svijetu”, ističe Radeljković.

Uime Centra “Skenderija” obratila se Elma Bobeta koja je kazala da su više nego zadovoljni odzivom izlagača.

“Ove smo godine učinili mnogo toga da poboljšamo organizaciju da i izlagači i posjetitelji budu zadovoljni”, kazala je Bobeta.

Ajdin Šahinpašić iz TDK “Šahinpašić” je rekao da će sajam obilovati novim naslovima, velikim brojem promocija i sniženjima.

Dragan Marković je kazao da Deseti međunarodni susreti bibliotekara slavista ove godine imaju mali jubilej i “to je prigoda da ovogodišnja tema bude deset godina unatrag i naprijed, mala rekapitulacija šta se sve učinilo za prethodnih devet godina”.

“Prethodnih devet godina ove susrete je pohodilo više od 1.500 učesnika iz 36 zemalja svijeta”, kazao je Marković.

Također, potcrtao je, i ove godine se dodjeljuje nagrada Fondacije Kemal Bakaršić.

“Ove godine se prvi put dodjeljuje kolektivna nagrada i dobit će je dječiji odjel Biblioteke Sarajeva zbog svoje veoma inovativne djelatnosti prema najmlađoj kategoriji čitatelja. Za najbolju studenticu bibliotekarstva laureat je Alma Mešić. Kao i dosad, nagrade će uručiti federalni ministar obrazovanja i nauke, ovaj put u Jablanici, u Muzeju bitke ne Neretvi”, kazao je Marković.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić je pročitao i poruku Irine Bokove, generalne direktorice UNESCO-a povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava koja, između ostalog, navodi da na Svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO poziva sve žene i muškarce, kao i sve one koji pišu i proizvode knjige, da se ujedinje oko knjiga.

“Ovo je dan kada se slavi knjiga kao utjelovljenje ljudske kreativnosti i želje za razmjenom ideja i znanja, s ciljem inspiracije, razumijevanja i tolerancije”, navodi Bokova.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.