Među uhapšenim u akciji “Gibraltar” i Stipe Prlić, direktor Eroneta

Po nalogu Tužilaštva BiH realizira se akcija kodnog naziva “Gibraltar” u borbi protiv organiziranog kriminala i finansijskih malverazcija u višemilionskim iznosima.

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, od ranih jutarnjih sati, više stotina policijskih djelatnika SIPA i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, na terenu su izvršili lišenja slobode, pretrese i privođenja, usmjerena na 9 osoba koje su meta ovih aktivnosti.

Pretresi se vrše na ukupno 17 lokacija.

Radi se o osobama osumnjičenim za krivična djela organiziranog kriminala, a u svezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima.

U okviru ove akcije, realiziraju se lišenja slobode osumnjičenih, među kojima su Kulenović Neven (1967.), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Kulenović Belma (1972.), Kulenović Sanjin (1970.), Torlak Lajla (1978.), Aleksić Darko (1965.), te osumnjičeni Kučuk Ejub (1973.) i Zaimović Senad (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije „Eronet“, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Tužiteljstvo BiH provodi intenzivnu istragu, u kojoj je ostvarena i međunarodna saradnja sa policijom i pravosuđem drugih zemalja, prvenstveno Republike Slovenije i Republike Hrvatske, na otkrivanju i dokumentiranju počinjenih krivičnih djela.

S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

Bitno je istaći da su finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, budžet naše zemlje a samim tim i svi građani, oštećeni za višemilionske iznose.

Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji, u procesu približavanja europskim integracijama.

Možda vam se svidi

Comments are closed.