Međunarodne organizacije u BiH: Ova godina prilika da BiH napreduje sa reformama na putu ka EU

Popularno

Povezano


Ova godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama na putu ka članstvu u EU, naveli su u zajedničkoj izjavi ambasada Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacija EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).
“To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni”, saopštili su.
U zajedničkoj izjavi su podsjetili da su se lideri u BiH obavezali na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje.
Prema njihovim riječima, transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana.
“Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU”, zaključili su.

- Marketing -

Najnovije