Medicinski tehničar je imao samo jedan čudan simptom: “Ništa nije upućivalo na kovid, ali insistirao je da se testira i evo šta se otkrilo”

0

Zvanični simptomi infekcije korona virusom su temperatura, suh kašalj, glavobolje, bolno grlo i kratak dah.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Medicinski tehničar iz Kvinslenda imao je samo jedan i to veoma neuobičajen simptom. Međutim, sumnjao je da je u pitanju korona virus te se testirao i ispostavilo se da je u pravu.

Medicinski tehničar iz Kvinslenda imao je samo jedan i to veoma neuobičajen simptom. Međutim, sumnjao je da je u pitanju korona virus te se testirao i ispostavilo se da je u pravu.

Njegov simptom bili su bolovi u stomaku i to je, kaže, sve što je osjetio.

Ministar zdravlja Kvinslenda, Stiven Majls, oglasio se u medijima povodom ovog slučaja.

– Žalio se na bolove u stomaku, što se inače ne smatra simptomom kovida, međutim, na svu sreću bio je dovoljno mudar i uporan da se testira i bio je u pravu – rekao je ministar.

Bolovi u stomaku nisu na listi zvaničnih simptoma, međutim studija sprovedena na Kraljevskom ljekarskom koledžu pokazala je da su brojni pacijenti u Francuskoj imali upravo ovaj simptom kao glavni simptom infekcije. Bolove u stomaku obično prate i mučnina i vrtoglavica.

Inače, upravo su problemi sa stomakom najčešći simptomi infekcije kod djece. Naime, naučno vijeće univerziteta Kardif i Vejl u Velikoj Britaniji još od maja ove godine sprovodi Rapid-19 studiju kojom pokušavaju da utvrde koliko je britanske djece do sada imalo kovid-19, kao i imaju li djeca antitijela koja mogu da spriječe infekciju.

Do ovog trenutka naučnici su izmjerili nivoe antitijela kod više od 1000 djece širom Velike Britanije. Kako kažu, sedam posto djece bilo je pozitivno na ta antitijela već nakon prvog talasa pandemije, što je indikator prethodne infekcije kovidom. Više od polovine te djece nije imalo nikakve simptome.

Ipak, studija je otkrila da su gastrointestinalni simptomi poput proliva i povraćanja najčešći simptomi infekcije kovidom kod djece koja su ispoljavala simptome. Ti simptomi bili su češći od kašljanja ili gubitka ukusa i mirisa, piše “Žena“.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )