Mašinski inžinjer iz Bugojna uzgaja ovce i koze

Brdsko-planinski krajevi na teritoriji općine Bugojno idealni su za bavljenje stočarstvom, posebno uzgoj ovaca i koza

U nedostatku posla u proizvodnim pogonima, po kojima je taj grad prije rata bio poznat i izvan granica BiH, sve je više onih koji se odlučuju baviti upravo poljoprivredom i stočarstvom.

Zanimljivo je da, među takvima, ima i ljudi s fakultetskom diplomama, a jedan od njih je Alija Tekešić iz Rovne, diplomirani inžinjer mašinstva. Zbog nemogućnosti da se zaposli u struci odlučio se baviti onim čime su se bavili i ranije u njegovoj porodici – uzgojem ovaca i koza.

“Industrije nema, općenito, u BiH. Firme su zatvorene a i one koje rade upošljavaju tek manji broj radnika. Po završetku studija nadao sam se da će stvari krenuti nabolje, da ću moću dobiti posao inžinjera. Međutim, nije bilo tako. Onda sam jednog dana odlučio da počnem uzgajati ovce, budući da je ovo područje idealno za to. Danas imam oko stotinu ovaca i oko tridesetak koza”, kazao je.

Zadovoljan je što je u vremenu opće finansijske oskudice u Bugojnu, u kojem posao traži više od šest hiljada nezaposlenih, pronašao način da zaradi za porodicu.

Međutim, situacija bi, dodaje, bila bolja da na općinskom nivou postoji organizirani otkup proizvoda kojima raspolažu ovčari i kozari.

“Glavni problem svih nas koji se bavimo uzgojem ovaca i koza je kako osigurati tržište za naše proizvode. Nadam se da će se situacija na tom planu uskoro popraviti”, naglasio je.

Novovrijeme/Fena.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.