Martin Raguž: Apsolutno razumijem Bošnjake, Srbi imaju superiornu poziciju u odnosu na druga dva naroda

Popularno

Povezano– Moramo razumjeti strahove Bošnjaka u smislu da žele imati sigurnu poziciju u državi, sigurnu, zaštićenu državu – kazao je Raguž

Nema argumenata za teze da su RS-u otete nadležnosti, zakoni su se donosili unutar Parlamenta BiH i bez prisile, kaže Martin Raguž, bivši predsjednik HDZ-a 1990.

- Marketing -

Raguž najavljuje povratak u politiku, a gostujući u programu Federalne TV govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji i brojnim izazovima.

“Republika Srpska, odnosno njeni predstavnici u institucijama BiH imaju najekskluzivniji ustavni položaj u BiH… Rekao bih da je to sada došlo na prekretnicu gdje se stvari lome, a lome se i zbog unutrašnjih razloga, a i zbog geopolitičkih razloga, jer se stvari u svijetu mijenjaju intenzivno, brzo. Tako je to kad igraju veliki igrači, onda su manji u opasnosti. Sve se to nekako skupilo u ovaj period i vidjet ćemo kako će se sve rasplesti”, kaže on.

Žalosno je da smo mi u trećem desetljeću 21. stoljeća na pragu rata, dodaje on, samo 30 godina poslije jednog rata.

“Ako vi imate već takvu ekskluzivnu poziciju, kao što RS ima unutar dejtonske BiH, pitanje je zašto vi u odnosu na takvu poziciju, koja je superiorna u odnosu na poziciju druga dva konstitutivna naroda želite nešto još više iznad toga. To je ozbiljno pitanje. A odgovor možete dati jedino u kontekstu etabliranih poruka koje dolaze od najznačajnijih dužnosnika unutar Srbije, vladinih struktura o srpskom svetu, o činjenici da se Srbija intenzivno vojno naoružava, o činjenici da nije i uopće je pitanje kad će biti riješeno pitanje odnosa Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova, pitanje Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Sve su to pitanja koja vise u zraku”, kazao je on.

Moramo razumjeti strahove Bošnjaka u smislu da žele imati sigurnu poziciju u državi, sigurnu, zaštićenu državu, dodaje on.

“Ja to apsolutno razumijem. Model treba biti takav da na neki način osigura ovaj zahtjev i taj osjećaj zaštite u Hrvata, a da ne ugrozi drugog i da ga ne diskriminira. Ja mislim da ti modeli postoje. Postoje elektorski modeli, postoje i u Americi ti modeli, postoje komparativni modeli i hajde da razgovaramo o rješenju, a ne o tome da je to dodatna podjela”, kazao je.

- Marketing -

Najnovije