Povezano

Marihuana ili alkohol: Naučnici objasnili što je štetnije


Osobe koje povremeno zapale džoint često posežu za argumentom da je alkohol mnogo štetniji po zdravlje nego marihuana ili hašiš. S opasnostima od alkoholizma već smo dobro upoznati. No postupno se upoznajemo i s opasnostima od kanabisa, čija je rekreativna upotreba legalizirana diljem svijeta. Kakve posljedice alkohol i kanabis imaju po naše zdravlje? Što ako ste se napili prošle noći? Je li to isto kao da ste se ”napušili” preko dana? Evo što na to kažu znanstvenici.

- Marketing -

Alkohol je citotoksin koji kroz krvotok brzo prodire u organizam. Otežava prijenos informacija u mozak, a veće količine mogu dovesti do trovanja alkoholom.

Biljka indijske konoplje sadrži više od šezdeset kanabinoida, od kojih je THC klasificiran kao najsnažnija psihoaktivna supstanca. U organizmu je puno receptora na koje ‘se primaju’ kanabinoidi, uključujući i THC.

Općenito, više je istraživanja posvećeno učincima alkohola. Što se istraživanja kanabisa tiče, postoje dodatne poteškoće jer udio THC-a u biljkama jako varira.

Obje supstance vrlo brzo utječu na mozak, smanjujući razinu koncentracije i sposobnost pamćenja.

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća, ali i kanabis smanjuje sposobnost za upravljanje vozilom.

Alkohol u nekih osoba naglašava agresivnu prirodu – gotovo svaki treći čin nasilja počinjen je pod utjecajem alkohola.

Kanabis, s druge strane, mnoge opušta i smiruje, ali zato može izazvati osjećaje panike i paranoje.

Ljudi koji piju alkohol često narušavaju svoje zdravlje i smanjuju očekivani životni vijek.

Mnogi će pritom pomisliti na ovisnike o alkoholu. No i povremena konzumacija alkohola bilo koje vrste može izazvati više od dvjesto bolesti, kaže Ulrich John, liječnik u Sveučilišnom medicinskom centru u njemačkom Greisfwaldu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno