― Marketing ―

Maloljetnica zlostavljana duže od godinu dana: Novi stravični detalji u slučaju zlostavljanja djevojčica (11) iz Prištine

- Marketing -

Djevojčica (11) koja je pretrpjela silovanje tokom juna i avgusta, bila je žrtva silovanja duže vrijemena, i to više od godinu dana, rekao je danas kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

On je na konferenciji održanoj danas rekao da je od načelnika Kosovskog policijskog inspektorata (PIK) zatražio da svi policijski službenici uključeni u ovaj slučaj, budu pozvani kao svjedoci kako bi se razjasnilo šta se dogodilo.

On je rekao da odgovorne institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uvjerenje da će svi propusti biti identifikovani, a da oni koji su odgovorni, budu kažnjeni.

- Marketing -

– Prve indicije ili informacije su da je ova maloljetnica silovana više od godinu dana. Zahtjev sam uputio direktno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u ovaj slučaj mogli biti pozvani kao svjedoci, kako bi institucije Kosova i javnost bili na pravi način informisani o tome šta se desilo, šta su institucije preduzele i šta će preduzeti. Takođe i da se što prije izađe sa nalazima ovog izuzetno teškog slučaja. U ovaj slučaj uključeni su Tužilaštvo, Centri za socijalni rad, Policija ili Kosovska agencija za forenziku. Sve dosadašnje informacije nam govore o uzastopnim propustima nadležnih institucija da prvo zaštite ovu maloljetnicu, a zatim da identifikuju šta se dogodilo, ali i da identifikuju počinioce koji, nažalost, još nisu svi uhapšeni – rekao je on, prenosi Kossev.

Dana 27. avgusta, pet osoba, od kojih su dve odrasle i tri maloljetne osobe, navodno je seksualno zlostavljalo djevojčicu, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati.

Slučaj je izazvao ogromne reakcije, ostavke zvaničnika i proteste širom regiona.

Kasnije je otkriveno da je ista djevojčica silovana i bila žrtva trgovine i u junu ove godine, prenosi Blic.

A sada, prema Svećljinim riječima, postoje informacije da je ona silovana više od godinu dana.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...