Malo igara i malo hljeba, je li to sve što narodu treba?

Za kakanj-x piše Maksuma Topalović, predsj. NVO “Alternative” Kakanj

Ovogodišnji „Kakanjski dani“ će definitivno ostati upamćeni po uklanjanju „vašarsko-teferičkog“ ambijenta i dobrim sadržajima. Umjesto toga, dobro organizirani dani organske proizvodnje i izložba rukotvorina i suvenira sa preporukama građana da barem kakanjski izlagači ostanu duže od dan-dva. Primjetih da se sa sadržajima također pokušalo odmaknuti od ambijenta sveopćeg narodnog veselja, ali sa određenim sadržajima to jednostavno nije išlo jer ma šta god da je organizator pripremio nisu se preko noći mogle promijeniti navike i potrebe većeg broja građana. Oni koji su naučili na teferiče, pokazali su da svaku situaciju mogu preokrenuti u svoju korist pa su tako barem jedan događaj prisvojili za svoj ćejf: „Koncert za grad koji volimo“. Iskreno, sam sadržaj koncerta išao im je na ruku. Izmiksani su različiti muzički žanrovi po sistemu „za svakog ponešto“. Podsjeća to na političke predizborne programe koji svima udovoljavaju a na kraju nitko (osim političara i njima najbližih) nema od toga koristi. To što ste mogli čuti najpopularnije melodije domaće i strane rock-pop scene, sevdalinku i tipičnu narodnu (onu kafansku) muziku u jednoj večeri, na jednom mjestu, ali od izvođača iz istog grada valjda su neki smatrali bogatstvom. Možda je to mudrost organizatora da publiku „natjera“ da ako želi čuti jedan muzički žanr mora biti tolerantna prema drugom. Dobar primjer kako se to radi kad se tiče zabavnih sadržaja svakako je koncert Mirze Selimovića. Mladića koji je za razliku od Žere iz Crvene jabuke pokazao visoki profesionalizam. Publiku treba cijeniti a ovaj momak je to znao. Bravo Mirza. Za sve ostale planirane sadržaje pohvale, a za organizaciju bi se dala uvesti poboljšanja.

Npr. ne možete premjestiti sadržaje (Kike) za djecu sa jednog na drugi prostor a da niste o tome dovoljno dobro informirali djecu i roditelje koji su prema programu stigli na predviđeno mjesto događanja. Neki su malo zakasnili i ostali uskraćeni za sadržaj koji su iščekivali. Ne bi trebalo isti taj sadržaj organizirati u zatvorenom foajeu i to po sparnom vremenu dok vam je sala odmah pored prazna. To što nije bilo bine pa sva djeca nisu mogla pratiti sadržaj posebna je priča. Elem, namjera organizatora je bila dobra: pokušati izbjeći kišu, ali nije se na vrijeme mislilo na alternativu. Ili jeste, ali nedovoljno ozbiljno i odgovorno. Bilo je tu i drugih manjih propusta kao što je promjena plana postavljanja štandova za organsku proizvodnju, suvenire i rukotvorine pa su štandovi uvečer ostali bez rasvjete. Ili npr. organizacija skupa bajkera bez policijske pratnje, sigurne ulice za reviju i sl. Dakle, organizacijski trebaju poboljšanja ali sve u svemu građani ipak mogu biti zadovoljni jer većih propusta nije bilo.

Vratimo se na sadržaj. U osnovi radi se o do sada možda najboljem sadržaju ali sigurno da može i treba biti i bolji. Ruku na srce za sada prednjače sadržaji zabave. Iz toga možemo iščitati poruku: „Malo pjesme i komad hljeba sve je što narodu treba“. Kulturni djelatnici i urbana izbirljiva publika trebaju snažniju podršku i organizaciju događaja kakvi su bili: Teatar „Face“ sa predstavom „SAM/I“ Odlični Lana Stanišić i Mirza Mušija. Energija, emocija, gestikulacija, mimika… sve odlično i taman za istinsko uživanje.. Svaki drugi komentar bio bi suvišan. Poetsko-muzičko večer „Alter val“ po mišljenju publike jedan od najboljih sadržaja ovogodišnjih dana kulture. Aktuelnost odabranih stihova je neupitna ali ništa manje kvalitetan nije ni način na koji su mladi Kakanjci izgovarali stihove. Ne bi bilo loše da se svi oni koji se bave glumom i čitanjem stihova (ranijih nekoliko godina su ih govorili na ljetnoj pozornici) ugledaju na ove mlade ljude. Publika je bila zadovoljna i uspješnom kombinacijom muzičke pratnje i odlično izvedenim muzičkim numerama između izgovorenih stihova. Muzika kakvu smo ovdje čuli i njeni izvođači zaslužuju centralnu binu i snažnu kontinuiranu podršku. Općinski načelnik je to prepoznao i namjerava ih podržati u budućnosti. Tako je javno obećao i u to ne treba sumnjati. Otvaranje gradske galerije likovne umjetnosti zaslužuje sve pohvale. Građani se valjda mogu nadati dobrim umjetničkim inicijativama u budućnosti. Postojanje udruženja likovnih umjetnika i 50 umjetničkih slika koje posjeduje Javna ustanova za kulturu (stalna postavka slika u galeriji) su dobar razlog da vjerujemo kako galerija nije otvorena samo forme radi. I na kraju primijećeno je da na sadržajima iz kulture nije bilo općinskih vijećnika. Građani kažu: „hvala im na tome“. Kažu da im se ponekad zaista sažali na njih dok ih posmatraju kako se (većina, ne svi) preznojavaju i pate ako „moraju“ prisustvovati jednom takvom događaju. Treba to razumjeti i uvažiti. Pa nisu valjda i za to plaćeni, dovoljno je to što su izglasali budžet za manifestaciju i od građana im hvala im na tome.

Možda vam se svidi

Comments are closed.