Maktouf od BiH traži 300.000 KM štete

Abduladhim Maktouf, kojeg je Sud BiH proglasio krivim za učešće u ratnim zločinima u Travniku, sutra će se pojaviti u sudnici Suda BiH zbog zahtjeva za naknadu nematerijalne štete od skoro 300 hiljada KM.
Abduladhim Maktouf traži nadoknadu štete jer je u zatvoru proveo pet godina po prvobitno izrečenoj presudi, umjesto tri godine, koliko mu je izrečeno nakon žalbe.

Od BiH na ime štete koja mu je nanesena Maktouf potražuje 283.160 KM, javila je Balkanska istraživačka mreža.

Maktouf, koji je rođen u Iraku, prva je osoba kojoj je pred Sudom BiH suđeno za ratne zločine. Proglašen je krivim da je 1993. godine pomogao pripadnicima jedinice “El Mudžahid” u nezakonitom hapšenju i otmici civila hrvatske nacionalnosti u Travniku.

Prvobitno je osuđen na pet godina zatvora, ali se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pogrešne primjene zakona, nakon čega mu je u martu 2015. godine kazna smanjena na tri godine zatvora.

Međutim, odluka je donesena nakon što je Maktouf već odslužio svih pet godina zatvora zbog čega je najavio da će tražiti odštetu.

Državljanstvo BiH nije vraćeno Maktoufu, ali je izbrisan iz kaznene evidencije počinilaca krivičnog djela.

Takođe je dobio dozvolu za boravak na području BiH, čime stiče uslove da u narednom periodu dobije državljanstvo po privilegovanoj naturalizaciji, s obzirom da je u braku sa državljankom BiH s kojom ima djecu.

Nakon izdržane zatvorske kazne, 2006. godine Maktouf je otišao u Maleziju, ali je i tada najavio povratak u BiH.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar