Povezano

Majke Srebrenice o intervjuu Željke Cvijanović: Zar je to dijalog koji nam predlaže? Prije bi se reklo da se radi o Ćosićevom lažnom patriotizmuIz Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” podsjetili su predsjednicu entiteta RS da, “srpska strana: nikada nije bila za bilo kakvo rješenje niti bilo kakav dogovor na nivou BiH kojim bi se zabranilo ili spriječilo, negiranje genocida, holokausta i drugih ratnih zločina”.

Prošle sedmice Željka Cvijanović, predsjednica bh. enititeta Republika Srpska, dala je intervju za izraelski list Haaretz. “Nema poricanja genocida i nije bilo poricanja genocida”, rekla je Cvijanović. Između ostalog, istaknula je i kako rasprave o ratnim zločinima sprečavaju BiH da ide naprijed.

- Marketing -

Navela je i da je za svako rješenje koje dogovore partneri u BiH.

Iz Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” podsjetili su predsjednicu entiteta RS da, “srpska strana: nikada nije bila za bilo kakvo rješenje niti bilo kakav dogovor na nivou BiH kojim bi se zabranilo ili spriječilo, negiranje genocida, holokausta i drugih ratnih zločina”.

“Inicijative su postojale od 2007. godine od strane zastupnika iz FBiH ali od strane zastupnika iz RS se nije dozvolila ni rasprava na tu temu a kamoli donošenje zakona. Takođe, kada predsjednica već govori o žrtvama, odnosno da je žrtva žrtva i da se moraju jednako tretirati, kako je moguće da zakon o pravima žrtava torture entiteta RS definiše logor Omarska kao “sabirni centar”, pored činjenice da se u svim presudama govori o klasičnom logoru u kojem su počinjena najveća zvjerstva nad nesrpskim stanovništvom prijedorske regije, dok sa druge strane mjesta zatočenja u kojima su Srbi stradali karakteriše kao logor iako ne postoji niti jedna presuda koja bi to potvrdila”, saopćili su iz Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, dodavši: “Zar je to dijalog koji nam predlaže predsjednica entiteta RS. Prije bi se reklo da se radi o Ćosićevom lažnom patriotizmu.”

- Marketing -

Najnovije

Popularno