Mafija s Balkana hara Evropom

0

Izvori iz španske civilne garde objasnili su da su “državljani Srbije i Crne Gore dio međunarodne mreže koja se bavi krijumčarenjem droge i oružja, što ih čini još opasnijim”.

Više od stotinu bandi i opasnih kriminalnih grupa iz Srbije, Crne Gore, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije trenutno je aktivno na teritoriji Španije i u drugim dijelovima Evrope, piše španski list “Pais”.

Pozivajući se na podatke španskog Obavještajnog centra za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, list navodi da se organizovane kriminalne grupe sa Balkana često kriju u Španiji.
Neimenovani izvori iz policije tvrde da se “srpske bande sada bore sa holandskim i francusko-alžirskim kriminalnim grupama za prevlast na tržištu za krijumčarenje droge u Španiji”, te da se dešavaju pucnjave, otmice i druga nasilna djela, kao što je nedavni požar u hotelu “Sisu boutique” u Marbelji.
– Policijski izvještaji pokazuju da su prve kriminalne grupe stigle u Španiju na kraju rata na Balkanu, odnosno 2001. godine. U izvještajima se navodi da su albanske kriminalne grupe, koje se bave krađama iz inustrijskih parkova i kuća bogatih vlastnika, stigle u zemlju prije bandi iz Srbije i Crne Gore – navodi se u izvještaju lista “Pais”.
Izvori iz španske civilne garde objasnili su da su “državljani Srbije i Crne Gore dio međunarodne mreže koja se bavi krijumčarenjem droge i oružja, što ih čini još opasnijim”.
Oni tvrde da su državljani Srbije i Crne Gore počeli da rade na jahtama i trgovačkim brodovima velikih kompanija, a da su na kraju otišli u Brazil kako bi preuzeli cijeli posao od izvornih izvršilaca. “Pais” se u izvještaju poziva i na hapšenje crnogorskog državljanina Ljubomira Krivokapića 22. augusta u Barceloni, tvrdeći da nije slučajnost što je policija došla po njega niti je slučajnost što njegov dosije vodi do Kotora.
Naime, Krivokapić je optužen da je iz vatrenog oružja ubio muškarca u vozilu 31. maja 2016. u mjestu Dobrota, koje pripada opštini Kotor. “Jedna od velikih poteškoća u praćenju bjegunaca iz država bivše Jugoslavije jeste to što oni lako dobijaju lažne dokumente.
Oni budu optuženi pod jednim imenom i onda se vrate u zemlju sa drugim identitetom i počine nova krivična djela”, ističe izvor iz odjeljenja za borbu protiv droge pri civilnoj gardi. 
oslobodjenje.ba