“Love, people” postala globalna himna djece širom svijeta

0

Dječiji hor iz Srebrenice “Kuće dobrih tonova” završio je spot za pjesmu “Love, People”, koju izvodi više od hiljadu djece iz 15 horova širom svijeta.

Spot i slikom predstavlja glavnu poruku pjesme – prijateljstvo, ljubav i razumijevanje i jedinstven je poduhvat, a sudjelovali su horovi s Novog Zelanda, iz Kenije, Vijetnama, Južne Afrike i drugih dijelova svijeta.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U saopćenju za javnost navode da je snimanje te pjesme bilo nevjerovatno putovanje. Toliko različitih kultura, toliko divnih običaja i toliko nasmijanih lica i svi s istom porukom – jedinstvo i harmonija u svijetu.

Spot je sniman na više od 20 lokacija širom svijeta i za njegovu realizaciju je trebalo više od šest mjeseci.

Izvršni producent i pokretač projekta je Ismar Porić, muziku je radio Mirko Šenkovski Geronimo, tekst Ismar Porić i Tricia Tunstall. Scenario i režiju potpisuje Damir Bašić Duka.

– Svijet možda izgleda kao tmurno mjesto, ispunjeno neprijateljstvom i nerazumijevanjem. Ipak, ispod toga, postoji nada koja se čuje u mjestima gdje vlada siromaštvo, nasilje… to je zvuk djece koja zajedno pjevaju u harmoniji koja mijenja njihove živote nabolje, dajući im nadu u bolje sutra, u bolji svijet – navode iz Dječijeg hora Srebrenica.

“Love, People” je zajednička poruka nade u bolju budućnosti, budućnost koju ta djeca svaki dan doživljavaju pjevajući tu himnu, ali i sudjelujući u radu El Sistema pokreta, koji okuplja više od million djece u 65 država širom svijeta.

Dječiji hor iz Srebrenice snimio je 2014. godine pjesmu “Love, People” kao pomoć žrtvama katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini. Sad je ta pjesma postala globalna himna djece koja su u sistemu horova širom svijeta.

Osnivač El Sistema 1975. godine je bio vizionar pod imenom José Antonio Abreu. On je rekao “siromašno dijete kome date violinu i priliku da svira više nije siromašno, ono je tad dio nečega.” Sada djece sudjeluju u radu više od 400 programa inspiriranih Sistemom, u 65 država na svih pet kontinenata.