LOŠA NAVIKA: Ako ne skidate nogu s kvačila na semaforu, čeka vas skupa popravka

0

Držanje noge na papučici kvačila dok stojite na semaforu je loša navika, koja može da se završi oštećivanjem kvačila i skupim popravkama.

U okolnostima normalne vožnje kvačilo će izdržati do 100 hiljada kilometara, prije nego što polako počne da pokazuje znake neispravnosti.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zbog sporog trošenja kvačila, vozači to ne primjećuju, pa se vremenom navikavaju na prve znakove njegove istrošnosti. Koliko dugo kvačilo to može da izdrži, zavisi od ponašanja vozača, odnosno od načina vožnje.

Ako broj obrtaja raste dok vozite, a sa njima ne raste i brzina vozila, znaćete da vam kvačilo proklizava.

Ako papučica kvačila stoji visoko – to je znak da je kvačilo već istrošeno, prenose Nezavisne. Ako kod otpuštene papučice kvačila čujete da ležaj “škripi”, i to može da bude znak da ćete uskoro imati troškove.

Sa pritisnutom papučicom kvačila, dijelovi sistem prijenosa podvrgnuti su povećanom pritisku. S druge strane, neki stručnjaci smatraju da samo držanje noge, bez pritiskanja papučice, umiruje vozača.

Prema takvom tumačenju, za cijeli sklop kvačila tokom njegovog životnog vijeka ta vrijednost je toliko zanemariva da to ne bi trebalo da vas brine, prenosi Telegraf.