Lopovi ukrali zlatni WC vrijedan 5 miliona dolara iz britanske palače Blenheim

Toalet, čija se vrijednost procjenjuje na više od pet miliona dolara, bio je dio izložbe posvećene talijanskom konceptualnom umjetniku Mauriziju Cattelanu, koja je otvorena prije dva dana u dvorcu Blenheim, udaljenom 96 kilometara zapadno od Londona.

WC nazvan “Amerika” prethodno je bio izložen u njujorškom muzeju Guggenheim, gdje ga je vidjelo preko 100 hiljada ljudi.

Lopovi su s najmanje dva vozila provalili u palaču, rodno mjesto Winstona Churchilla, te su ukrali WC, nešto prije 5 sati ujutro, rekla je lokalna policija.

Budući da je toalet bio spojen s građevinom, uzrokovana je velika šteta i poplava“, kazao je inspektor Jess Milne u javnom obraćanju.

Policija je kazala da je uhitila šezdesetšestogodišnjeg muškarca, ali nisu pronašli umjetninu. Iz palače Blenheim rekli su da su tužni zbog gubitka “dragocjene” umjetnine.

Izložba će ponovno biti otvorena za javnost u nedjelju.

Prošle godine, kada je WC bio u Guggenheimu, “Washington Post” je prenio da je Donald Trump odbio prijedlog muzeja da privremeno, za ličnu upotrebu, ugradi toalet u Bijeloj kući, javlja “Hina”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply