Povezano

Ljubav bez granica: Jasminka sestri donirala bubreg

U mnoštvu negativnih vijesti donosimo motivirajuću priču u kojoj je pobijedio život.

Naime, prvi put u historiji Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, u utorak je uspješno urađena nesrodna transplantacija bubrega. Značajna je i po tome što je to sedma po redu transplantacija koja je u ovoj godini urađena u zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji. U jednoj od njih novu priliku za život Travničanki Ameli, dala je njena sestra.

- Marketing -

Borbu sa bolešću Amela je počela prije 15 godina, a posljednjih 8 bila vezana za aparate dijaliznog centra u Travniku. Život je to bez života, priča dok se prisjeća godina na dijalizi, koja joj je održavala život, ali uveliko narušila zdravlje. Šansu za ozdravljenje dala joj je njena nesebična sestra, ponudivši bubreg.

  • Baš je bila slaba, i jednostavno, toliko je volim, toliko sam joj željela pomoći da uopšte nisam razmišljala hoću li ili neću, to je bio moj krajnji cilj“, priča Jasminka Dautović, donor za Federalna.ba.

Svoju humanu odluku realizirala je prošli mjesec i tako sestri spasila život, a samo mjesec dana nakon operacije one su se, kažu, već oporavile. Nadaju se da će njihova priča motivisati druge koji žele pomoći oboljelima. Operacija, kažu, nije strašna, mnogo je bolniji gubitak voljene osobe. Za neuporedivi kvalitet života i novu šansu, Amela je neizmjerno zahvalna.

  • To se ne može opisat’. Mislim svako bi za svog tako nešto uradio, ali ne postoji način da se nekom zahvali, a da se oduži to ne postoji. Nije to stvar ni hrabrosti, to je više stvar ljubavi i želje da nekome svom pomogneš“, kaže Amela Čizmić, transplantirana pacijentica.

Ova transplantacija posebno je značajna po tome što ju je izveo stručni tim ljekara sarajevskog Kliničkog centra, kažu iz Udruženja transplantiranih.  Nakon zastoja u doba pandemije, u ovoj godini na ovom i Kliničkom centru Tuzla, izvršeno je sedam transplantacija. U prvoj nesrodnoj izvršenoj jučer, opet je jedna Travničanka mužu produžila život.

  • Sarajevo je jučer ispisalo povijest. To je prva nesrodna supružična transplantacija u Kliničkom centru. Što nas jako jako veseli i raduje. I ne samo to, to je u zadnja tri mjeseca već treća transplantacija u Sarajevu, jedna je bila kadaverična druge evo sa živih donora“, smatra Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH.

Dok pozitivne priče o sretnom kraju nakon transplantacija stižu iz Travnika, više od 2.000 pacijenata u Federaciji je na dijalizi, od kojih bi 700 moglo biti transplantirano, čeka na svog donora. A jedna godina na dijalizi, košta koliko i transplantacija. Umjesto što razvijamo transplantacijski turizam koji odnosi novac u druge zemlje, poručuju iz Udruženja, trebamo se vratiti transplantacijama u BiH. A posljednjim primjerima smo pokazali da znamo i možemo.

- Marketing -

Najnovije

Popularno