Ljekari UKC-a Tuzla izveli tri operacije srca na budnim pacijentima

0

Ljekari Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla u saradnji sa kolegama iz American hospital Tirana u protekla tri dana u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uradili su tri operativna zahvata na srcu u epiduralnoj anesteziji.

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Tim ljekara iz Tirane činili su: dr. Gentian Huti i dr. Amerildo Hidri, specijalisti anesteziologije i reanimatologije.

-Prednost ove metode su što u postoperativnom periodu značajno manji boravak u Jedinici intenzivne njege, pacijenti se rješavaju perioperativne boli i smanjene su ukupne komplikacije”, istakla je prof.dr.med.sc. Alisa Krdžalić, specijalista anesteziologije i reanimatologije UKC Tuzla.

Prema riječima dr. Adnana Behrema, specijaliste anesteziologije i reanimatologije, pacijenti koji su podvrgnuti ovim operativnim zahvatima zbog hroničnih plućnih bolesti imali su veliki rizik postoperativnih respiratornih komplikacija, zbog čega se odlučilo na ovaj vid anestezije. Cilj je bio izbjeći opštu anesteziju i mehaničku ventilaciju.

Pored operativnih zahvata gosti iz Tirane dr. Gentian Huti i dr. Amerildo Hidri održali su edukativna predavanja u temi epiduralne anestezije u kardiohirurgiji