Ljekari i farmaceuti šokirani Vučićevim intervjuom: Najbrojali sve što je izmislio

Nijedna od prikazanih fotografija ne pokazuje ventilatore u funkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 (deset) kliničkih ventilatora

“Svojim nastupom na javnom servisu RTS 2. jula predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom maniru ponovo pokušao da manipuliše informacijama, iznoseći niz neistina i poluistina”, tvrde u srbijanskom Sindikatu ljekara i farmaceuta, čiji je predsjednik dr. Rade Panić.

Iz ovog strukovnog udruženja stigao je demanti u kom su taksativno pobili Vučićeve izjave u kojima je prisvajao tuđe zasluge, pokušavao da negira činjenice iz Sandžaka, ali i lažno prikazao stanje u kompletnom zdravstvu.

“Fotografije na kojima su prikazani ventilatori su fotografije od 6. aprila, kada je predsjednik lično dostavio ventilatore. Nijedna od prikazanih fotografija ne pokazuje ventilatore u funkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 (deset) kliničkih ventilatora. Također, u dva navrata se izjavljuje “ovo su respiratori”, ali se isti ne vide na fotografijama koje se prikazuju. Riječ je o vještoj manipulaciji širokim javnim mnjenjem koje je nedovoljno upućeno u tematiku”, navodi se u demantiju sindikata, prenosi “Fokus“.

U njemu se ističe da se pogrešno interpretira i tačan broj respiratora u pazarskoj bolnici, s obzirom da ih po Vučićevim tvrdnjama ima bar osamnaest, mada se oni na fotografijama nigdje ne vide.

U prilog netačnosti ove informacije nažalost govori i veliki broj teško oboljelih iz Pazara koji se, upravo zbog nedostatka respiratora, svakodnevno šalju u bolnice u Užicu i Kragujevcu.

Sindikat je demantovao i tvrdnju da je u Novi Pazar “stiglo 22 ljekara, 22 ljekara i zdravstvenog osoblja”, tvrdeći da je sasvim provjerljivo da je u pazarsku bolnicu poslato “maksimum devet ljekara, a da su ostalo medicinske sestre i tehničari”.

Vučić je u gostovanju na RTS također obavijestio građane da je njegova Vlada “izgradila Dijagnostički centar koji smo zajedno sa našim prijateljem šeikom Muhamedom bin Zajedom za 5 miliona eura podigli u Novom Pazaru”. U Sindikatu tvrde da je “prema svim dostupnim podacima Dijagnostički centar u Novom Pazaru izgrađen i opremljen isključivo donacijom Ujedinjenih arapskih Emirata”.

Sa ništa manje skromnosti, predsjednik Srbije je u intervjuu tvrdio i da je država nedavno baš uložila još 6 miliona eura u pazarsku bolnicu.

“Naravno, oni imaju i opštu bolnicu u kojoj smo sada renovirali i angio salu, uložili ogroman novac u tu angio salu, dakle negdje oko 680 miliona to je više od 6 miliona eura samo da biste imali u vidu”, bijesno je poručio Vućić gledaocima, prećutkujući da od tih 6 miliona država ni on nisu dali ni dinara.

“Riječ je o donaciji Evropske unije, što je dostupno kao podatak i na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U vezi sa tim, i bolnica u Novom Pazaru je također na spisku ustanova čije je opremanje i renoviranje finansirala EU”, poručuju iz Sindikata, ističući da je ova informacija provjerljiva i dostupna svima, pa i predsjedniku.

Možda vam se svidi

Leave A Reply