LITAR ULJA PET EURA: Njemački trgovci bojkotuju rast cijena, stopiraju prodaju zbog nerealno visokih cifri

Njemačka već trpi ozbiljne posljedice. Raste kupovina suncokretovog ulja i brašna te u mnoge police s njima i prazne. Cijena suncokretovog ulja, koja je prije rata bila manja od 1,5 eura po litru, trostruko je viša i trenutno je oko pet eura.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja i brašna kako bi izbjegli stvaranje zaliha među građanima.

- Marketing -

U trgovinskom lancu „Edeka“ u Trendelburgu (pokrajina Sjeverni Hesen) više ne žele da prodaju ulje po takvim cijenama i već su istakli natpise na kojem piše kako ne prodaju ulje.

– Nismo očekivali kako će se situacija razviti u smjeru u kojem se razvila. Na policu s uljem smo postavili natpis s objašnjenjem zašto više ne prodajemo ulje. Nećemo prodavati suncokretovo ulje za 4,99 eura po litri. Ograđujemo se od ovih cijena. Postoje granice – rekla je poslovođa trgovine Anja Miler za njemački RTL, te dodaje kako su kupci dobro reagovali na njihov potez.

– Ulje je apsolutna namirnica i ne smije se prodavati u slobodnoj prodaji po tako previsokim cijenama. Postoje čak i ljudi koji prodaju ulje na I-beju. Ja samo želim da obavljam svoj svakodnevni posao bez crnog tržišta. Moja savjest ne dopušta da prodajemo ulje po tako visokim cijenama – kaže ona.

Otkrila je kako postoji i još jedan razlog za bojkot visokih cijena ulja, prenosi Blic.

– Kad biste znali šta moji radnike moraju da slušaju na kasi. Neki kupci ih optužuju da se bogate od iznuđivačkih cijena ili da sami uživaju u jeftinom ulju. To je potpuno nepravedno i neopravdano – rekla je Ana Miler, prenosi Seebiz.

Godišnja stopa inflacije u martu u Njemačkoj je iznosila 7,3 posto, što je najviše od 1981. godine, objavila je Njemačka savezna kancelarija za statistiku (Destatis).

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je da će cijene hrane u martu 2022. širom svijeta dostići najviši nivo svih vremena. Unutar Europske unije cijene hrane, alkohola i duvana su u januaru porasle za 3,5 posto, a u februaru za još 4,1 posto.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano