Lijepa sutkinja iz Miričine kod Gračanice: Naslušam se svega, ali puno sam jača od njihovih frustracija

Kanita Baraković je mlada, lijepa i uspješna sutkinja koja dolazi iz Miričine kod Gračanice, a koja sudi na utakmicama Prve i Druge lige Tuzlanskog kantona za muškarce.

Ne viđaju se tako često djevojke u sudačkim uniformama na nogometnim terenima u BiH, pa nije baš ni jednostavno “dijeliti pravdu”, naročito ne pripadnicima jačeg pola. No, naša sagovornica je pametna, hrabra i odvažna, svjesna da je najvažnije ostati svoj i istrajati u svojim ciljevima.

- Marketing -

Kanita, koja ima 19 godina, studira Fakulet zdravstvenih nauka, smjer fizioterapija, a suđenjem se bavi već nekoliko godina.

Prije svega, Kanita, možeš li nam ukratko opisati sebe?

  • Sebe bih ukratko opisala kao jednu veoma znatiželjnu, opuštenu i društvenu osobu, uvijek spremnu na nove izazove, te kao nezavisnu osobu koja je sebi uvijek na prvom mjestu”.

Rijetkost je da se djevojke odluče na posao sudaca u BiH, naročito kada je nogomet u pitanju. Kako je sve počelo i smatraš li da si napravila dobar potez kada si se otisnula u sudačke vode?

  • Činjenica je da je još uvijek rijetkost vidjeti ženu na fudbalskom terenu, a naročito u ulozi sutkinje. Moja fudbalska priča započela je još u ranom djetinjstvu. Kako sam već spomenula, uvijek sam bila znatiželjna osoba koja je tragala za novim avanturama i obavezama, te me tako i fudbal na malim ekranima počeo privlačiti i vremenom se javila želja za ozbiljnim bavljenjem fudbalom. Nažalost, u tom trenutku sam bila uskraćena za tu mogućnost, prije svega zbog nedostupnosti ženskog fudbalskog kluba u mojoj blizini, te iz razloga što sam u to vrijeme paralelno pohađala osnovnu i osnovnu muzičku školu. Iako sam redovno posjećivala brojne stadione na Tuzlanskom kantonu prateći svoj klub Lokomotivu iz Miričine, željela sam da moja uloga u svijetu fudbala ipak bude ozbiljnija. Tako sam se odlučila da postanem fudbalski sudija, i uz pomoć i upute rođaka Amara koji je također sudija, to sam i uspjela. Sada sam sutkinja 1. i 2. lige Tuzlanskog kantona u muškom fudbalu. Smatram da je dobra stvar što sam krenula ovim putem iz razloga što sam ispunila svoj san i uz pomoć karaktera ovog posla izgradila sebe kao ličnost, te stekla brojna nova prijateljstva i poznanstva”.

Koliko već sudiš i da li postoji neka posebna utakmica koju pamtiš, te da li misliš da žene zaslužuju da češće sude i da budu na terenima, pa i u premijerligaškim utakmicama po uzoru na Englesku, Njemačku i druge zapadnoevropske zemlje?

  • U ulozi sudije sam već nepune tri godine. Moja prva utakmica bila je 15. aprila 2018. godine i ona je zasigurno jedna od onih koje ću pamtiti do kraja života. Pored nje, izrazito mi je draga utakmica koja se odigrala u novembru proše godine, gdje sam u ulozi glavnog sudije položila kontrolu te stekla zvanje kantonalnog sudije. Po pitanju prisutnosti žena na fudbalskim terenima, smatram da definitivno zaslužujemo više prostora i pažnje, te da je vrijeme da muškarci prestanu posmatrati žene u fudbalu ali i u sportu generalno isključivo kao objekte”.

 

Da li se ponekada bojiš izazova koji sa sobom nosi ovaj posao?

 

  • Koliko god ja zaista voljela ovaj posao, svjesna sam i izazova koje on nosi sa sobom. Bojati se ih, ipak, ne smijem. Da biste kao žena uspjeli u svijetu sporta koji je okarakterizovan kao muški, potrebni su vam čvrst stav, karakter i disciplina, te jedna doza otresitosti i strogoće. Ako igrači primijete bojaznost u vama, to će preokrenuti u svoju korist”.

 

Postoje li i neke ružne stvari, da li si ponekad bila vrijeđana s tribina i slično?

 

  • Iako se trudim da pamtim samo pozitivna dešavanja na utakmicama, nerijetko se dešavaju i ružne scene i žrtva sam neumijesnih komentara raznih lica i sa samog terena ali i sa tribina. Od klasičnog nabacivanja do zaista ružnih riječi i psovki, neminovno je da se naslušam svega. U početku mi je bilo teško to prihvatiti i često sam razmišljala čak i o napuštanju ovog posla. Međutim, shvatila sam da odustati može svako i da sam puno jača od njihovih frustracija koje pokušavaju izliječiti na takav način. Najbolji način jeste jednostavno zanemariti takve ljude i komentare i ne davati im preveliki značaj”.

Imaš li uzora u svijetu sudaca i sutkinja ili generalno u svijetu sporta?

 

  • Svaka žena u sportu je moj uzor i ponosna sam na svaku od njih. Veliki je izazov boriti se sa stereotipima i težiti ka ravnopravnosti u svijetu u kojem to drugi pol možda čak i nikada neće prihvatiti. Ipak, izdvojila bih njemačku sutkinju Bibianu Steinhaus koja svoj posao radi fenomenalno i željela bih u tom segmentu ići njenim koracima”.

 

 

Postoji li nešto što posebno želiš ostvariti u karijeri?

 

  • Što se tiče mojih ciljeva i ostvarenja u ovom poslu, zasigurno mi je želja doći do nekog velikog ranga takmičenja i suditi utakmice visokog nivoa. Pored toga, želim svojim primjerom da potaknem i ostale djevojke i djevojčice, koje možda ne posjeduju hrabrost ili se boje reakcija okoline, na bavljenje fudbalom ili bilo kojim drugim sportom”.

Koliko pratiš sport u BiH? Imaš li svoje favorite među našim sportistima i klubovima i šta je po tebi razlog što smo miljama daleko od drugih evropskih zemalja u većini sportova?

 

  • Sport u BiH pratim redovno, prvenstveno fudbal, a naravno i ostale sportove. U našoj državi ima mnogo uspješnih sportistkinja, sportista i sportskih klubova, ali ne bih ovom prilikom nikoga izdvajala. Razloga što smo daleko od ostatka Evrope u sportu, po meni, ima mnogo. Tu bih prije svega navela miješanje politike i religije u sport, zatim nepravilan izbor rukovodstva u reprezentacijama, klubovima i savezima, manjak finansijskih sredstava u sportu a naročito u ženskom sportu, nedovoljno edukovanje sportskog kadra i zanemarivanje sportova koji nisu medijski i finansijski pogodni”.

S obzirom na to da si jako lijepa i simpatična te atraktivna djevojka, da li primjećuješ ponekad da te drugi muškarci posmatraju, da li postoje “nabacivanja”?

 

  • Takvih stvari bude često na utakmicama, iako mi to nije drago. Želja mi je da me ljudi posmatraju isključivo kao osobu koja radi posao koji voli. Zato je u ovom slučaju veoma bitna profesionalnost i odvajanje privatnog života od „poslovnog“”, navela je Kanita u razgovoru za SportSport.ba.

 

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano