― Marketing ―

Ledeni ‘armagedon’ stigao u Evropu: Čeka nas kolaps, nestajat će struje, snijeg će padati 31 sat

- Marketing -

Snježne će se oluje u četvrtak sručiti na Veliku Britaniju, a prognoze kažu da bi diljem Engleske moglo pasti 38 centimetara snijega, piše Daily Mail.

Državni hidrometeorološki zavod Engleske najavljuje da će u iduća dva dana pasti obilan snijeg koji će poremetiti cestovni i zračni promet, a moguće je i da će neki ruralni krajevi zbog nevremena ostati i bez struje. Moguće je i da se u tim predjelima neće preko mobitela moći na internet.

U četvrtak bi najgore mogli proći središnja i sjeverna Engleska.

- Marketing -

Britanski meteorolozi predviđaju da će jaki vjetrovi na područje od Stokea-na-Trentu u sredini zemlje do Durhama na sjeveroistoku donijeti mećave i više od 38 centimetara snijega.

Sky News piše da meteorolozi predviđaju da bi u Yorkshireu na sjeveru Engleske snijeg mogao padati 31 sat zaredom.

Meteorolozi kažu i da će snježni pokrivač između srijede i petka prekriti veći dio Engleske, a da će spomenuti teški vremenski uvjeti nastupiti u četvrtak oko 15 sati.

Temperatura izmjerena u utorak navečer bila je najniža ovogodišnja, a temperature će u naredna četiri dana ponovno pasti ispod ništice. Živa u termometrima u seocu Kinbrace na sjeveru Škotske te je večeri pokazala -15,4 °C. Najniža je to ožujska temperatura koja je u tom mjestu izmjerena od 2010. naovamo. Engleski je autoklub vozačima s istoka i zapada zemlje rekao da ne idu na put ako ne moraju.

Vijesti o snježnom nevremenu koje će u narednim danima zadesiti dobar dio Britanije dolaze nakon što je u srijedu na jugu Engleske zabilježeno 15,4 °C ispod ništice. Deseci su avionskih letova otkazani zbog niskih temperatura. Spomenuti je minus najniža temperatura koja je ove godine izmjerena na jugu Engleske. Niske temperature i snježni nanosi doveli su do privremenog zatvaranja aerodroma u Bristolu.

Glasnogovornica engleskog DMHZ-a Nicola Maxey rekla je da se Engleskoj sa sjevera približava “arktički morski zrak” te je on taj koji će prouzročiti snježno nevrijeme koje će do kraja tjedna zadesiti Veliku Britaniji. Mjestimice bi čak moglo biti i mećava.

“U srijedu će navečer opet biti hladno, pogotovo u Škotskoj. Arktički morski zrak preletjet će u četvrtak veći dio zemlje. U četvrtak će puhati i snažni vjetrovi koji će raznositi napadani snijeg“, rekla je Maxey te dodala da će u većem dijelu Engleske u četvrtak u prosjeku pasti između dva i pet centimetara snijega. Snijega će biti i u velikim gradovima poput Manchestera, Liverpoola i Newcastlea.

Na sjeveru Engleske moglo bi pasti i 15 centimetara snijega, a na sjeveru Škotske i više od 25 centimetara. U Londonu će u srijedu navečer biti -3 ‘C, a u Edinburghu -5 ‘C. Na sjeveru Škotske u Aviemoreu bit će -12 ‘C. Maxey je rekla da snijeg u ožujku nije toliko neobična pojava.

“Mart je mjesec u kojem iz zime prelazimo u proljeće. Statistički gledano, snijeg ćete češće vidjeti u martu, a manje često u decembru“, dodala je glasnogovornica engleskog DHMZ-a.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...