Lavlji urlik najskuplji: Evo koliko tiktokeri zarađuju od giftova

I staro i mlado, i staro i mlado, svi, svi, svi u cirkus Kolorado, stihovi su iz pjesme Nervoznog poštara koji u jednom od svojih mnogobrojnih hitova opisuju radost malog dječaka kojeg strina vodi u cirkus.

Cirkusa više nema, a pitanje je da li bi djeci bio zanimljiv i da se razapne neki veliki šator?

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Cirkus se preselio na internet. Naročito na TikTok. Tamo ima svega, od onih koji sadržaj prave profesionalno, influensera i kontent kreatora do bivših kriminalaca koji su svoje ratove preselili na društvenu mrežu koja je svojom popularnošću u prošlost poslala nekada nedodirljive Instagram i Fejsbuk.

TikTok je napravio koncept u kojem oni koji svojom pojavom prave veliku gledanost mogu zaraditi dosta para. Zato i ne čudi što je tamo pohrlilo i staro i mlado, kao nekada u cirkus.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Ulaznice se danas plaćaju drugačije. Oni koji gledaju TikTok cirkus učesnike mogu nagrađivati različitim poklonima. U duelima u kojima se najčešće svađaju ili raspravljaju TikTok likovi pobjednik je onaj koji giftova i glasova publike dobije više.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Različiti pokloni imaju svoju vrijednost, a najskuplji je prema dostupnim informacijama animirani lav. Kada gledalac cirkusa, pošalje poklon TikTokeru, a na ekranu urlikne lav, to znači da je onome za koga navija poslao oko 400 američkih dolara. Najefitniji poklon je ruža, koja vrijedi jedan TikTok koin, 1000 tih novčića vrijedi nešto jače od 13 dolara. Ruža po ruža, buket.

Nije dugo trebalo da takav poticaj na tu društvenu mrežu dovede veliki broj sumnjivih likova koji koriste naivne gledaoce. Neki od “kreatora” u BiH od poklona na TikToku zarade i desetine hiljada KM. Charli D’Amelio jedna od najpoznatijih TikTokerki na svijetu u 2021. godini zaradila je 17.5 miliona dolara, piše N1.

Jedan od najpoznatijih TikTokera u BiH je mladi Mirsad Kadić koji je svojim humorističnim videima sakupio 654 hiljade pratilaca.

Najveću medijsku pažnju do sada su svojom pojavom na TikToku izazvao je Mirza Hatić koji je odmah po izlasku iz zatvora otvorio svoj nalog i ušao u virtualni sukob sa srpskim kriminalcem Kristijanom Golubovićem. TikToka i Amir Pašić Faćo, nekada jedan od “najaktivnijih” članova sarajevske krimi scene koji je sarađivao sa Ramizom Delalićem. Tamo je i Šejla Turković, supruga Zijada Turkovića čovjeka kome je izrečena najveća presuda za organizovani kriminal u BiH. Tamo se natenane prepričavaju priče iz kriminalnoh života, psuju protivnici i vode ti virtualni ratovi koji očito donose dosta para.

Zabrinjavajuća je činjenica da TikTok koriste uglavnom mlađi. Na svakom trećem videu naletiće na njima neprimjeren sadržaj, kontrola je nemoguća, a epidemija “tiktokerstva” već je poharala svijet, pa i BiH.

Čuvajte svoju djecu. Isto kao što ih učite da kada pogledaju lijevo i desno prilikom prelaska ulice danas ih morate naučiti gdje da gledaju kada u svojoj ruci imaju pametni telefon.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Konačno dobre vijesti: Gotovo je s rastom cijena polovnih vozila, pad je osjetan

Više od dvije godine trgovici polovnim automobilima trljali su...

U BiH nije dobila priliku: Bišćanka je među deset najljepših na svijetu

Zamislite da surfate internetom i onda slučajno ugledate svoju...

Staro pitanje, novi odgovori: Možemo li se od hladnog vremena stvarno razboljeti?

Brze promjene temperature, od iznenađujuće blage jeseni do ledene...