Laseri i rakete: Ovaj dio BiH dobiva savremeni centar za protugradnu zaštitu

Hercegovina uskoro pod kišobranom protugradne zaštite

U Trebinju će do jeseni ove godine biti izgrađen Regionalni centar za protugradnu preventivu i uspostavljena protugradna zaštita u istočnoj Hercegovini.

Regionalni centar bit će uspostavljen u okviru projekta ”Modernizacija tehničkog dijela službe protugradne zaštite Republike Srpske”, čija je vrijednosti 25 miliona KM. Projekt financira Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu usvojene ”Strategije razvoja protugradne zaštite Republike Srpske”.

Tihomir Dejanović, direktora JP ”Protugradna preventiva RS” potvrdio je za Radio Trebinje da je planirano da se, pored Regionalnog centra, koji se gradi u Dražin Dolu, na području istočne Hercegovine rasporedi i 60 protugradnih stanica, javlja Radio Trebinje.

”Postaje će biti raspoređene na lokacijama gdje je najintezivnija poljoprivredna proizvodnja, kao što je područje uz Trebišnjicu, Popovo polje, Nevesinje, i Ljubinje, kako bi ta područja stavili pod kišobran protugradne zaštite. Planirali smo da do septembra ove godine završimo Radarski centar u Dražin Dolu, koji će koristiti američke softvere posljednje generacije, kao i lansere u istočnoj Hercegovini“, rekao je on.

Kako je precizirao Dejanović za Radio Trebinje, u regionalnom centru bit će zaposleno osoblje od četiri člana, čija je obuka u toku.

”Ovakvi radari i lanseri su najnovije generacije i mi smo prvi na prostoru bivše Jugoslavije koji posjedujemo ovakve sofisticirane sisteme, pa u oblasti protugradne zaštite vodimo ispred Hrvatske i Srbije. Prvi smo ušli u automatizaciju, tako da ćemo imati mnogo bolje rezultate u primjeni protugradne zaštite, nego što je bilo do danas”, kazao je on.

Možda vam se svidi

Leave A Reply