Lagumdžija u Beogradu: Razgovarao sa zvaničnicima i posjetio Kuću cvijeća

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u okviru radne posjete Republici Srbiji, u odvojenim susretima sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem, saopćeno je iz MVP BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Radna posjeta upriličena je u okviru aktivnosti koje za cilj imaju daljnje unapređenje odnosa i saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i regiona u cjelini, te razmjenu mišljenja o oblastima od obostranog značaja.

Lagumdžija je sa premijerom Vučićem, te ministrima Dačićem i Ljajićem razmijenio mišljenja o projektno orijentiranoj saradnji dvije zemlje u svjetlu novog pristupa Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana usmjerenog ka ekonomskom upravljanju, konkurentnosti i rastu, uz konkretizaciju daljnje saradnje, a u svjetlu predstojećeg skupa u Berlinu na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel.

Na sastancima je razgovarano i o pripremama za skup ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije koji će se održati u drugoj polovini septembra u New Yorku, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a, a čiji domaćin će biti dr. Lagumdžija.

Zajednički je konstatirano da novi pristup EU predstavlja mogućnost i šansu za zemlje regiona da objedine zajedničke interese i osiguraju podršku kako za izgradnju nove, tako i za rekonstrukciju postojeće prometne i energetske infrastrukture, jer je ista prepoznata kao ključni faktor ekonomskog i socijalnog razvoja regije. U tom kontekstu razgovarano je o projektima rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd – Sarajevo, preko Doboja, Tuzle i Zvornika, kao i projektima koji za cilj imaju osiguranje energetske sigurnosti zemalja regiona.

Tema razgovora bila je i prekogranična saradnja u svjetlu saniranja posljedica poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku, a za koju su na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu osigurana 41,4 miliona eura upravo za projekte prekogranične saradnje. Naglašeno je da je uređenje korita rijeke Save u cilju sprječavanja novih katastrofalnih poplava prioritetni projekat u interesu dvije zemlje.

Ocijenjeno je da je u obostranom interesu zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, odnosno tržištima na kojima BiH i Srbija imaju dobro razvijenu mrežu političkih i privrednih veza. U tom kontekstu podržano je stvaranje zajedničkih konzorcijuma, kao i zajednički rad na promociji investicionih potencijala dvije države.

Lagumdžija je ovom prilikom posjetio i Kuću cvijeća, gdje je položio cvijeće na grob Josipa Broza Tita nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije.

(PATRIA)

Možda vam se svidi

Comments are closed.