-0.5 C
Kakanj
Utorak, 26 Januara, 2021

Kvalitet zraka u Kaknju: Proglašena “EPIZODA PRIPRAVNOSTI”

Četvrtak, 15. januar 2015. godine, 7:18 sati, Općinski načelnik Nermin Mandra, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba Općine Kakanj za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, proglašava  „EPIZODU PRIPRAVNOSTI”.

Odluka o proglašenju „EPIZODE PRIPRAVNOSTI“ donesena je  na osnovu činjenice da je zabilježeno prekoračenja graničnih  vrijednosti pojedinih zagađujućih materija u zraku  i da je Federalni hidrometeorološki zavod proglasio stabilnu vremensku situaciju karakterističnu po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji koja bi se mogla zadržati u narednih 48 sati.

U nastojanjima da trenutno stanje bude predstavljeno u pravoj slici, te da izbjegnemo svaki oblik nepotrebnog paničnog promišljanja, građanimo želimo pojasniti karakter proglašene epizode pripravnosti.

Epizoda pripravnosti ima za cilj prevenciju daljnjeg zagađenja zraka i zaštite zdravlja ljudi i imovine. Radi se o prvoj fazi koja podrazumijeva poduzimanje blažih mjera u odnosu na mjere koje se poduzimaju u slučajevima potrebe za proglašenjem epizoda upozorenja ili uzbune.

Koncentracija zagađujućih materija, na sreću, u Kaknju je još uvijek daleko od alarmantnih pokazatelja koji bi iziskivali proglašenje epizoda upozorenja i uzbune.

Tokom trajanja epizode “EPIZODE PRIPRAVNOSTI” građanima Kaknja, posebno starim i iznemoglim licima, bolesnim osobama i drugim osjetljivim kategorijama, upućujemo apel da smanje kretanje u blizini saobraćajnica, ložišta, dimnjaka i sl. Ovaj apel odnosi se na stanovnike gradskih i prigradskih naselja, ali i na mještane u selima obzirom na prisutnost velikog broja kotlovnica.

Preporučujemo izbjegavanje nepotrebnog boravka na otvorenom prostoru u područjima zagađenog zraka, korištenje javnog prevoza umjesto ličnih motornih vozila, te boravak u planinskim predjelima.

Od privrednih i drugih subjekata koji učestvuju u primjeni Plana interventnih mjera očekujemo savjesno postupanje u skladu sa internim interventnim planovima, u cilju smanjena emisija iz proizvodnih postrojenja.

Apeliramo  na smanjenje emisija iz ložišta i ostalih izvora korištenjem ekološki prihvatljivijih energenata (drvo, električna energija). Sugerišemo da se ne smije vršiti spaljivanje kućnog otpada u kotlovnicama.

O prestanku „EPIZODE PRIPRAVNOSTI“ javnost će biti blagovremeno obaviještena. Prestanak “EPIZODE PRIPRAVNOSTI” može biti proglašen ukoliko dođe do promjene vremenske situacije ili ukoliko dođe do pada vrijednosti koncentracija zagađujućih materija u zraku.

P1040832 P1040836 P1040835 P1040834 P1040831 P1040837 P1040830

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO