Kralj namještaljki ex-Jugoslavije tvrdi: Mundijal u Brazilu je namješten, a pobjednik je…

Kralj namještaljki ex-Jugoslavije, kako su ga davno prozvali, tvrdio je nakon prve odigrane utakmice u Brazilu da je ovogodišnje Svjetsko prvenstvo namješteno i da se pobjednik već zna… U svjetlu najnovijeg skandala koji potresa Mundijal i tajnih snimaka o namještanju utakmica koji su procurili u javnost, ponovo objavljujemo intervju sa Veliborom Džarovskim, koji je dao za Press RS

Velibor Džarovski Džaro, legendarni menadžer iz Skoplja koji je za vrijeme bivše Jugoslavije stekao nadimak “kralj namještaljki”, zbog toga što je, prema vlastitom priznanju, namjestio najmanje 80 utakmica u jugoslovenskim fudbalskim ligama, tvrdi da je Svjetsko prvenstvo u Brazilu namješteno i da se pobjednik već zna, a to je, kako kaže, selekcija domaćina šampionata – fudbalska reprezentacija Brazila!

Dokazujući svoje tvrdnje o “namještenom” Mundijalu sumnjivo dosuđenim penalom za “karioke” u meču sa Hrvatima, kojim je i otvorena najveća svjetska fudbalska smotra, Džarovski u intervjuu za Press RS kaže da prevare i mutljavine na sportskim terenima nisu samo balkanski “specijalitet”, već da se ovakvim stvarima bave i veliki i bogati na Zapadu.

– Ne znam zašto mi Balkanci stalno imamo neke komplekse od tih zapadnjaka? Oni su ljudi isto kao i mi i bave se mutljavinama na čak mnogo pokvareniji način. Najveća razlika je u tome što se prevare kod nas obavljaju zahvaljujući mašti, dok se kod njih sve vrti oko novca – kaže Džarovski.

 
Kako je “kralj namještaljki” doživio početak Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu i da li se iz do sada odigranih utakmica može izvući nekakav zaključak? Kakav je vaš savjet kladioničarima?

– Da igraju na Brazil. Jasno je da će Brazilci uzeti titulu prvaka svijeta.

Na osnovu čega to tvrdite? Samo na osnovu jedne utakmice odigrane protiv Hrvata?

– Vidio si onaj penal “ljubavi” što im je dosuđen? Tako se to radi. Sve je plaćeno i došlo je vrijeme da se vrate usluge. Velike pare su u igri.

Tvrdite da će titula, ukoliko je Brazil osvoji, biti namještena?

– Šta misliš da li postoji neki drugi način da se smiri ogromno nezadovoljstvo naroda u Brazilu koji je mjesecima protestovao protiv organizacije prvenstva? Brazil je dao ogroman novac da se ovo prvenstvo organizuje kod njih, a u FIFA su spremni da im za organizaciju vrate uslugu. Tako to ide. Drugari iz FIFA su delegirali sudiju Japanca koji je protiv Hrvata svirao ono što ja zovem penalom ljubavi.

Hoćete reći da FIFA radi iste stvari kakve je radio Džaro u fudbalskim ligama bivše Juge?

– Ja sam bio pametniji u mutljavinama, ali oni imaju više para. To je jedina razlika između nas. S druge strane, niko nije prefrigan i namazan kao mi “jugovići”. Od mene je samo Tito bio veći prevarant. Prevarante u svijetu ne krasi neka pamet, ali, jebiga, imaju pare.

Vi ste još prošle godine, kada je bio održan žijeb za Svjetsko prvenstvo, tvrdili da je sve namješteno, pa čak i žrijeb budući da su, kako ste govorili, Sepp Blatter i Michel Platini namjestili da reprezentacije njihovih zemalja dobiju najlakšu grupu na prvenstvu…

– Misliš da je slučajno što su Blatterovi Švajcarci i Platinijevi Francuzi u istoj grupi sa Hondurasom i Ekvadorom? Normalno je da će i jedni i drugi da prođu u sljedeću rundu. Žrijeb je bio milion odsto namješten! Makar to nije teško uraditi. Zašto su Hrvatska i BiH smještene u grupe iz kojih će teško da obezbijede plasman u osminu finala? Zato što u FIFA nemaju nikakav uticaj i zato što za Bosance i Hrvate niko nije htio da lobira. Šta misliš, zašto Evropljani očima ne mogu da smisle Seppa Blattera i jedva čekaju da više ne bude na čelu FIFA? Nemoj da budeš naivan.

Kako se može namjestiti izvlačenje identičnih loptica iz bubnja?

– Još u vreme kada sam ja namještao žrijebanja za fudbalski kup bivše SFRJ to je bio lagan posao. Jednostavno, zagriješ one kugle koje želiš ili ne želiš da izvučeš. Na primjer, ja sam uvijek pred izvlačenje grijao kugle “velike četvorke”, Zvezde, Partizana, Hajduka i Dinama, koji se tako nisu mogli međusobno sastati prije polufinala kupa. Tako se radilo nekad, prije trideset i više godina, a danas je tehnologija napredovala milion puta.

(Pressrs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.