Povezano

Kraj ere Angele Merkel: Olaf Scholz zvanično je novi kancelar Njemačke

Njemački Bundestag izabrao je danas Olafa Scholza za novog kancelara ove zemlje, koji je naslijedio Angelu Merkel nakon 16 godina vladavine.

Sholz, koji je lider Socijaldemokrata, na ovom mjestu zamjenit će dosadašnju kancelarku Angelu Merkel iz CDU-a. On će predvoditi vladu u koaliciji sa Zelenim i Slobodnim demokratama, čime se okončava 16 godina konzervativne vladavine Merkel.

- Marketing -

Scholz (63), koji je bio vicekancelar i ministar finansija u Merkelinoj odlazećoj vladi, dobio je čistu većinu od 395 glasova poslanika u donjem domu parlamenta Bundestaga, rekao je predsjednik Bundestaga Baerbel Bas.

Scholz, koji je klimnuo glavom noseći masku za lice i mahnuo dok je dobio ovacije poslanika, dobio je bukete cveća od lidera poslaničkih grupa.

Nakon što ga je u dvorcu Bellevue nominirao predsjednik Frank-Walter Steinmeier, Scholz će se vratiti u parlament kako bi položio zakletvu pred poslanicima.

Merkel će poslijepodne kancelariju predati novom lideru najveće evropske ekonomije koja se suočava sa brutalnim četvrtim talasom zaraze koronavirusom.

- Marketing -

Najnovije

Popularno