Kovačević: Visoki predstavnik je davno trebao da ode iz BiH

Popularno

Povezano“To ranije nismo imali. Pogotovo nismo imali ovakvu jasnu ulogu Kine, koja govori da Republika Srpska mora da bude poštovana. To su velike pobjede za malu Republiku Srpsku, kakvih će biti mnogo više u budućnosti”, rekao je Kovačević sinoć za ATV.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da je visoki predstavnik davno trebalo da ode iz BiH, a da Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ bude zatvorena.

- Marketing -

“Ukoliko želimo da govorimo o bilo kakvoj budućnosti BiH, onda ta budućnost može da bude zasnovana isključivo na dogovoru političkih predstavnika konstitutivnih naroda i ostalih”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, svi oni koji smatraju da “protektor treba i dalje da upravlja BiH vode BiH u nestanak”.

Govoreći o inicijativi Rusije i Kine u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija /UN/, Kovačević je istakao da takve inicijative “imamo zahvaljujući rukovodstvu Republike Srpske i srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, koji je na prinicipijelan način gradio odnose sa Ruskom Federacijom i Kinom”.

“To ranije nismo imali. Pogotovo nismo imali ovakvu jasnu ulogu Kine, koja govori da Republika Srpska mora da bude poštovana. To su velike pobjede za malu Republiku Srpsku, kakvih će biti mnogo više u budućnosti”, rekao je Kovačević sinoć za ATV.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Kovačević je rekao da se problem sa ovim “pitanjem nalazi u Federaciji BiH, dok je Republika Srpska uvijek dio rješenja i nikada uzrok problema”.

Kad je riječ o reagovanju opozicije u Srpskoj na ideju srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika o objedinjavanju funkcija predsjednika Republike i člana Predsjedništva, Kovačević je naveo da su se od opozicije mogle čuli samo dnevno-političke i populističke izjave.

“Republika Srpska ovim ne bi izgubila ništa. Ovim bi predsjednik Republike Srpske, kao predstavnik Srpske u državnoj zajednici BiH predstavljao Republiku Srpsku. Time bi dobio i onaj dio suvereniteta koji su dijelom oduzeli predsjedniku Republike, koji je po Ustavu bio vrhovni komandant”, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Ustav Republike Srpske kaže da predsjednik Republike predstavlja Republiku Srpsku i izražava njeno državno jedinstvo.

“Koji bi bio bolji način za to od toga da on izražava njeno državno jedinstvo i na nivou BiH i da predstavlja Srpsku i na nivou BiH i u međunarodnoj komunikaciji”, pitao je Kovačević.

Govoreći o rotiranju na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Kovačević je rekao da se od “Željka Komšića može očekivati samo da će pokušavati da pravi određene probleme, kao što je radio i do sada”.

“To je jedino što on može. Riječ je o čovjeku koji nema nikakav legitimitet u Predsjedništvu BiH. On će da radi na tome da prava konstitutivnih naroda bude manje, da Republike Srpske bude manje. Ali, Milorad Dodik će nastaviti da radi svoj posao da Republike Srpske svakim danom bude sve više”, poručio je Kovačević.

- Marketing -

Najnovije