Korona blokirala italijanske škole: Opakim virusom zaraženo je oko 13.000 zaposlenih u prosvjetnim ustanovama

0

U Italiji je do sada na virus kovid-19 testirano skoro 50 posto zaposlenih u školama, što je oko 500.000 nastavnika i nenastavnog školskog osoblja.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U Italiji je do sada na virus kovid-19 testirano skoro 50 posto zaposlenih u školama, što je oko 500.000 nastavnika i nenastavnog školskog osoblja, a 2,6 posto testiranih, odnosno oko 13.000 ljudi, pozitivno je.

To su podaci koje je saopštila kancelarija italijanskog specijalnog komesara za vanredne situacije Domenika Arkurija.

Najviše testova sprovedeno je u Lombardiji, gdje je testirano 70 posto, dok je na posljednjem mjestu Sardinija sa pet posto, a izvještaj ne obuhvata region Lacio, koji je testiranje sproveo nezavisno.

Očekuje se da će 24. septembra procenat testiranih radnika u školama na teritoriji Italije biti povećan na 60 do 70 posto.

Kako je saopšteno, od 14. septembra, kada će početi školska nastava u većem dijelu Italije, dostavljat će se oko 11 miliona zaštitnih maski dnevno koje će učenicima biti neophodne za ulazak u školu.

Broj novooboljelih na dnevnom nivou u Italiji i dalje raste, a prema posljednjim podacima registrovano je 1.597 novih slučajeva kovida-19.

Istovremeno, razmatra se mogućnost da trajanje karantina u Italiji bude skraćeno sa 14 na deset dana, o čemu će procjenu dati Naučno-tehnički komitet na sastanku u utorak.

Preporuka Svjetske zdravstvene ogranizacije (SZO) je 14-dnevni karantin, na osnovu dostupnih podataka o periodu inkubacije koji je u prosjeku četiri do pet dana, sa gornjom granicom od dvije sedmice, piše “Tanjug”.