Konzumacija bundeve smanjuje rizik od raka, dobra je za mršavljenje i imunološki sistem

Od bundevinog sjemena može se praviti i ulje koje je crvenkaste boje, kvalitetno je i lako svarljivo. Pored toga što je bundeva ukusna, hranjiva je i povezana s mnogim zdravstvenim blagodatima.

Bundeva je veoma hranjiva i bogata vitaminom A. Jedna šoljica kuhane bundeve (245 grama) sadrži samo 49 kalorija, 0,2 grama masnoća, 2 grama proteina, 3 grama vlakana, osim toga sadrži i vitamin A, C, kalij, bakar, mangan, vitamine B2, E, željezo te magnezij, fosfor, cink, folat i nekoliko vitamina B grupe, prenosi “Klix“.


Zdravstveni benefiti

Osim što je prepuna vitamina i minerala, bundeva ima relativno malo kalorija, jer sadrži 94 posto vode.

Bundeve sadrže i antioksidanse poput alfa-karotena, beta-karotena i beta-kriptoksantina koji umanjuju rizik od hroničnih bolesti. Također, studije pokazuju da antioksidansi štite kožu od oštećenja od sunca i smanjuju rizik od raka, kao i očnih bolesti.

Bogata je i hranjivim tvarima poput vitamina A koji može poboljšati vaš imunološki sistem. Osim toga, vitamin A vam može pomoći i u borbi protiv infekcija.

Bundeva je također bogata vitaminom C za koji se pokazalo da povećava proizvodnju bijelih krvnih ćelija, pomaže imunološkim stanicama da rade učinkovitije i brže zacjeljuju rane.

Osim toga, lutein i zeksantin koji bundeva sadrži mogu zaštititi vaš vid.

Budući da je bogata hranjivim sastojcima, pospješuje gubitak kilograma. Možete je konzumirati mnogo više od ostalih ugljikohidrata, jer sadrži puno manje kalorija od naprimjer riže i krompira. Štaviše, bundeva je dobar izvor vlakana koja vam mogu pomoći suzbiti apetit.

Osobe koje redovno konzumiraju bundevu koja je bogata antioksidansima imaju manji rizik od karcinoma želuca, grla, gušterače, dojke i drugih karcinoma.

Kalij, vitamin C i vlakna koja se nalaze u bundevi mogu koristiti zdravlju srca. Naprimjer, studije su pokazale da ljudi s većim unosom kalija imaju niži krvni pritisak i smanjen rizik od moždanog udara.

Bundeva je bogata umirujućim mineralom magnezijem i na taj način smiruje živce. To je jedan od najboljih prirodnih načina da se opustite.

Možda vam se svidi

Leave A Reply