Konačno otkriveno kako su Kinezi pobijedili koronu: I podaci su šokantni

Zdravstveni račun i odgovarajući QR kod imaju svi stanovnici zemlje.

Dok se veći dio Evrope bori s novim talasom virusa korona, Kina sve više napreduje u okončavanju pandemije. U čemu je tajna?

Kina, odakle je pandemija i krenula, bilježi najbrži oporavak od virusa korona.

Međutim, za mnoge u Evropi kineski pristup pandemiji korona virusa znači zatvaranje zemalja i gradova u trajanju od 76 dana, kao što se desilo u kineskom Vuhanu gdje su prošle godine otkriveni prvi slučajevi zaraze.

Drugi dijelovi Kine, na primjer, nikada nisu uvodili tako stroga ograničenja, čak ni u ranim fazama pandemije. Kineski uspjeh u kontroli korona virusa nije dakle, plod tih ranih mjera kontrole poput “lokdauna”, već pristup zemlje u riješavanju stvari nakon što je ljudima dozvolila da se ponovo kreću.

Konkretno, sposobnost Kine da prati slučajeve zaraze širom zemlje gdje god postoji i najmanja šansa za novi klaster omogućila je vladi da brzo reaguje i stavi pod kontrolu lokalno širenje infekcije.

Ovakav pristup je uključio i sofisticirani sistem zdravstvenih kodova za praćenje kretanja ljudi. Za ulazak u mnoga kineska preduzeća potreban je jasan zeleni zdravstveni račun i odgovarajući QR kod, a kojim se potvrđuje da je osoba zdrava i sigurna, što olakšava praćenje virusa.

Ove mjere su omogućile regionalnim vladama da uvedu “lokdaun” samo u određenim područjima ili po potrebi sprovedu masovna ispitivanja. To se nedavno desilo u gradu Ćingdao na sjeveroistoku Kine gdje je za otprilike sedam dana testirano više od 10 miliona ljudi, nakon što je zabilježeno 12 slučajeva prenosa virusa među lokalnim stanovništvom.

Granice između kineskih regija i provincija sada se nadgledaju više nego ikad, a kako bi javni prevoz mogao biti ograničen ili potpuno obustavljen u slučaju izbijanja virusa.

Ulazak u Kinu putem pomorskih granica takođe je veoma ograničen, a putnicima je propisan strogi 14-dnevni karantin prilikom ulaska u zemlju.

Možda vam se svidi

Leave A Reply