Komunikacija u braku: Umjesto tvrdoglavosti, zahvalnost

0

Komunicirajte svojim emocijama! Ako ste povrijeđeni ili frustrirani, ako vam je žao, ako ste uplašeni, tužni ili sretni – dakle, komunicirajte, a ne kritizirajte! Želju da mijenjate drugu osobu pokušajte preobraziti u želju da tražite rješenja i kvalitetne kompromise koji će odgovarati oboma

U jednom od prošlih brojeva Novog vremena pisala sam o najčešćim razlozima loše komunikacije između bračnih drugova, kakvi su ozlojeđenost, ljubomora, nerealna očekivanja, nedostatak vremena. Ovdje dopunjavamo listu. Rekla sam da je jednako važno ono što treba uraditi, kao i ono što ne treba – a sigurna sam da su mnogi od vas i sami nekad upali u ove zamke. Ja jesam. Učila sam iz svojih grešaka i naučila prepoznati situaciju kad činim fatalnu grešku te kako ju popraviti.
Voljela bih da imam čarobnu formulu, ali ovdje prilažem listu jednostavnih savjeta:
– provodite vrijeme zajedno, samo vas dvoje;
– cijenite jedno drugo i budite zahvalni jedno za drugo;
– često budite intimni;
– razgovarajte, dijelite i pružajte.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nedostatak komunikacije. Ovaj “grijeh” utječe, odnosno, dovodi do svih drugih propusta i grešaka koje smo naveli na ovoj listi. Da, sigurno je mnogo puta rečeno, ali je činjenica koju vrijedi ponoviti: dobra, kvalitetna komunikacije je kamen temeljac dobre veze. Ako brižljivo njegujete zrnce svoje ozlojeđenosti, morate razgovarati o tome i pustiti iz sebe to zrnce prije negoli ono naraste. Ako ste ljubomorni, morate u otvorenom i iskrenom maniru razgovarati i tačno definirati svoju nesigurnost i njene razloge. Ako nešto očekujete od svog partnera, ta očekivanja morate iskomunicirati s njim ili njom. Komuniciranje ne znači samo razgovaranje, raspravljanje ili svađanje – suština kvalitetne komunikacije jeste iskrenost bez napadanja ili okrivljavanja. Komunicirajte svojim emocijama – ako ste povrijeđeni ili frustrirani, ako vam je žao, ako ste uplašeni, tužni ili sretni. Dakle, komunicirajte, a ne kritizirajte! Želju da mijenjate drugu osobu pokušajte preobraziti u želju da tražite rješenja i kvalitetne kompromise koji će odgovarati oboma. Kad već govorimo o ovome, važno je naglasiti: komunicirajte i radost i dobro raspoloženje, a ne samo probleme.

Ne pokazujete zahvalnost. Ponekad nema velikih ili čak realnih problema u braku – nema ozlojeđenosti, nema ljubomore, nema nerealnih očekivanja, ali, također, nema ni zahvalnosti ili pohvale za dobre postupke partnera. Ovaj nedostatak zahvalnosti ili osjećaja da vas druga osoba cijeni jednako je loš kao i sami problemi; bez zahvalnosti ili pohvale vaš će bračni drug osjećati da ga se uzima zdravo za gotovo. Svaka osoba želi da je cijene i poštuju zbog onog što čini, stoga, premda je vaše razočarenje opravdano, trebate uvidjeti da vaš suprug ili supruga čini i dobre stvari. Opere li ponekad suđe ili kuha neko vaše omiljeno jelo? Čisti li ponekad za vama ili vas podržava u vašoj karijeri i obavezama? Odvojite nekoliko trenutaka, zastanite i zahvalite se. Zagrlite osobu s kojom dijelite život i obaveze, uputite mu/joj lijepu riječ. Ovi mali izrazi ljubavi i naklonosti zaista mogu učiniti mnogo i odvesti vas na sasvim drugi put, daleko od nervoze i svakodnevne čangrizavosti.

Nedostatak međusobne naklonjenosti. U braku sve može teći u dobrom smjeru, partneri mogu redovno ukazivati pažnju jedno drugom ili iskazivati zahvalnost, ali ako njihova ljubav nije “živa”, ili nema naklonosti, postoji ozbiljan problem. Rezultat ovoga: odnos će samo plutati u nekom platonskom statusu! Možete reći: “Pa, dobro, to je ipak bolje od mnogih ozbiljnih problema koje viđam u nekim brakovima!”, ali kažem vam: “Da, možda jeste bolje. Ali, ne, to uopće nije dobro!” Naklonjenost i privlačnost među bračnim drugovima izuzetno je važna – svima je važno osjetiti ih, posebno u prisustvu osobe koju volimo. Bez obzira na to koliko dugo ste u braku, jeste li razočarani glede romantičnih sklonosti svog supruga ili supruge, jeste li već stekli rutinu obaveza na poslu ili s djecom, važno je da se sjetite ovoga: oživljavajte svoju ljubav, naklonost i privlačnost! Ako se ne trudite, oni se neće sami vratiti, tek tako. Kao i u svemu, i ovdje su važne sitne, naizgled beznačajne geste. Divno li je kad suprug s posla dođe i nosi čvrst zagrljaj. Ili kad ostavljam sve poslovne brige i nedoumice u kancelariji i ulazim u stan nasmijana. Ma kako bili (ne)raspoloženi, smiješite se mnogo i smiješite se često.

Dodatni grijeh: tvrdoglavost. Ova često loša osobina nije bila na mojoj izvornoj listi, ali sam razmišljala prije objavljivanja ovog teksta i dodala ga tu. Svaki brak, svaki odnos, ma kakav bio, imat će svoje probleme, svaka osoba imat će svoje argumente “za” i “protiv” – ali je važno naučiti kako rješavati ove probleme i kako iznositi svoje argumente nakon što se smirimo i razmislimo. Na nesreću, mnogi su tvrdoglavi do te granice da uopće ne žele razgovarati o tome. Da, možda želimo uvijek biti upravu. Možda nikad ne želimo priznati da smo pogriješili. Postupala sam na svaki od ovih načina, ali sam tokom godina shvatila da za moje ponašanje ne postoji neka druga riječ osim – djetinjasto! Kad uvidim da sam bila tvrdoglava u određenoj situaciji, pokušavam to prevazići, izdržati, zanemariti ego i kazati da mi je žao. Razgovarajte o problemima i rješavajte ih. Ako se vaša rješenja budu svela na prigovaranje ili na “govor bez predaha” o problemu, znajte da vaš problem samo raste. Neka vas ne bude strah ili sram da se prvi izvinite. Jednu po jednu, rješavajte svakodnevne situacije. I ne zaustavljajte se na tome, nego krenite prema boljem proaktivnom životu i odnosima u njemu. (Una Dučić/ Novovrijeme.ba)