Povezano

Komplikacije kod djece poslije covida


Tok bolesti COVID-19 kod djece često se odvija sa blagim simptomima ili čak bez njih, ali se kod nekih nakon preboljene zaraze mogu razviti teške komplikacije. U Sloveniji je do sada 63 djece pogođeno multiorganskim upalnim sindromom, pretjeranim odgovorom imunog sistema, koji može izazvati oštećenja srčanog mišića i unutrašnjih organa. Vakcinacija osigurava barem djelimičnu zaštitu i od omikrona, kažu ljekari, zbog čega roditelje pozivaju na vakcinaciju djece.

- Marketing -

Iako se tok bolesti COVID-19 kod djece najčešće odvija bez ili sa blagim simptomima, kod neke djece se mogu pojaviti komplikacije nakon preboljene bolesti. Jedna od njih je takozvani dugotrajni covid kod kojeg simptomi kao što su nesanica, teškoće prilikom disanja, umor, smetnje kod koncentracije i bolovi, ne nestaju ni nakon više sedmica ili mjeseci nakon zaraze.

Drugi je multiorganski upalni sindrom (engleski Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C), pretjeran odgovor imunog sistema na koronavirus, koji može da pogodi i djecu kod kojih je tok bolesti bio blag ili čak asimptomatski. Obično se pojavi dvije do šest sedmica nakon preboljene bolesti. Prema riječima šefa Jedinice za pedijatrijsku pulmologiju, reumatologiju i alergologiju u mariborskoj Klinici za pedijatriju, doc. dr. Vojka Bercea, MIS-C se pojavi u prosjeku kod jednog djeteta na 500 do 1.000 djece poslije preboljene bolesti.

U Sloveniji je prema podacima oba klinička centra multiorganski upalni sindrom do sada pogodio 63 djece, 54 su ih liječili u UKC Ljubljana, a devet u UKC Maribor.

Berce upozorava da je MIS-C samo vrh ledenog brijega, što se tiče pretjeranog odgovora imunog sistema kod djece.

“Susretali smo se naime, sa neobičnim stanjima kod djece, koje nismo znali objasniti, ali su se podudarala sa periodom poslije preboljenog COVID-19, kožnim osipima, neobjašnjivim upalama crijeva. Mogli bismo pretpostaviti da su bila upravo posljedica pretjerane aktivacije imunog sistema poslije COVID-19, a nisu dostigli kriterije za MIS-C, jer je bio pogođen samo pojedinačni organ”, rekao je Berce.

Zašto neka djeca razviju ovakav odgovor, a druga ne, još uvijek nije jasno. Berce upozorava, da djeca koju su liječili zbog MIS-C, nisu imala nikakvih prethodnih bolesti ili drugih faktora rizika za teži tok bolesti. Radilo se o potpuno zdravoj djeci, uzrasta između tri i 18 godina, objašnjava ljekar.

Prema riječima ljekara tok bolesti kod svih je bio sličan – imali su poteškoće sa probavnim sistemom i upalu srčanog mišića – no, kod nekih je bio blaži nego kod ostalih. Od njih devet – četvero je trebalo liječenje u u jedinici intenzivne njege “zbog stanja šoka ili teškog oštećenja srčanog mišića”.

“Kod nekih bi se stanje vjerovatno kobno završilo, ukoliko pretjeranu aktivaciju imunog sistema ne bi zaustavili lijekovima”, upozorava Berce dodajući da se kod svih popravilo zdravstveno stanje nakon liječenja.

MIS-C do sada kod svih sojeva virusa

- Marketing -

Najnovije

Popularno