KOMENTAR: Vlast šuti o slučaju Džene Gadžun, odugovlačenjem procesa do zaborava

Porodica Džene Gadžun iz Kaknja još uvijek čeka odgovore i pravdu više od godinu dana nakon tragične smrti njihove dvogodišnje djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džena je preminula 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”. Iako je očekivalo da će nova vlast u Kantonu Sarajevo hrabro stati u borbu protiv takvih slučajeva, oni su ostali nijemi, okrećući leđa ovoj porodici u njihovoj najtežoj borbi.

Izvještaji o uzroku smrti Džene Gadžun i odgovornosti za taj događaj i dalje su izostali. Unatoč tome što je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH uputila Preporuku Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, u kojoj su jasno naznačeni Suad Rožajac i Jasmine Halimić kao osobe koje su involvirane u operaciju koja je dovela do smrti djevojčice, nova vlast nije preuzela odgovornost za rješavanje ovog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivalo se da će rezultati inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS biti dovoljan poticaj za ministra zdravstva, Harisa Vranića, da se aktivno uključi u ovaj slučaj. Međutim, izostanak bilo kakvih konkretih koraka od strane nadležnih institucija do sada samo je produbio bol roditelja i stavio upitnik nad integritetom pravosudnog sistema.

Nadalje, odgađanje glavnog ročišta u disciplinskom postupku protiv dr. Suada Rožajca dodatno pokazuje nepravdu s kojom se susreću roditelji Džene Gadžun. Bez obzira na razlog, činjenica da tužilac Ljekarske komore nije mogao prisustvovati ročištu zbog smrtnog slučaja u porodici i da još uvijek nije određen novi termin, samo produbljuje osjećaj očajanja i nezadovoljstva ovoj porodici.

Slično tome, pripremno ročište u disciplinskom postupku protiv dr. Jasmine Halimić-Alajbegović također je odgođeno zbog nedostatka kvoruma. Takav nedostatak organizacije i pažnje prema ovom slučaju pokazuje manjak ozbiljnosti i posvećenosti u traženju pravde za malu Dženu i njenu porodicu.

Porodica Gadžun prolazi kroz neizmjernu bol i tugu zbog gubitka svog voljenog djeteta, a pridodavanje tome dugotrajno i mučno čekanje na pravdu samo povećava njihovu patnju. Ova porodica zaslužuje istinu, odgovore i pravdu. Vrijeme je da nova vlast preuzme svoju odgovornost i pruži podršku porodici Gadžun u njihovoj borbi za istinu i pravdu.

Očekujemo da se institucije uključe, otkriju istinu o uzroku smrti Džene Gadžun i identificiraju odgovorne osobe.

Ova tragedija ne smije ostati bez posljedica. Pravda mora biti dostupna za sve, a porodica Gadžun zaslužuje da se istina otkrije i da se odgovorni privedu pravdi.

Neka se njihov glas čuje i neka se osigura da se ovakvi slučajevi više neće ponavljati.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE