― Marketing ―

KOMENTAR: Vlast šuti o slučaju Džene Gadžun, odugovlačenjem procesa do zaborava

- Marketing -

Porodica Džene Gadžun iz Kaknja još uvijek čeka odgovore i pravdu više od godinu dana nakon tragične smrti njihove dvogodišnje djevojčice.

Džena je preminula 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”. Iako je očekivalo da će nova vlast u Kantonu Sarajevo hrabro stati u borbu protiv takvih slučajeva, oni su ostali nijemi, okrećući leđa ovoj porodici u njihovoj najtežoj borbi.

Izvještaji o uzroku smrti Džene Gadžun i odgovornosti za taj događaj i dalje su izostali. Unatoč tome što je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH uputila Preporuku Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, u kojoj su jasno naznačeni Suad Rožajac i Jasmine Halimić kao osobe koje su involvirane u operaciju koja je dovela do smrti djevojčice, nova vlast nije preuzela odgovornost za rješavanje ovog slučaja.

- Marketing -

Očekivalo se da će rezultati inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS biti dovoljan poticaj za ministra zdravstva, Harisa Vranića, da se aktivno uključi u ovaj slučaj. Međutim, izostanak bilo kakvih konkretih koraka od strane nadležnih institucija do sada samo je produbio bol roditelja i stavio upitnik nad integritetom pravosudnog sistema.

Nadalje, odgađanje glavnog ročišta u disciplinskom postupku protiv dr. Suada Rožajca dodatno pokazuje nepravdu s kojom se susreću roditelji Džene Gadžun. Bez obzira na razlog, činjenica da tužilac Ljekarske komore nije mogao prisustvovati ročištu zbog smrtnog slučaja u porodici i da još uvijek nije određen novi termin, samo produbljuje osjećaj očajanja i nezadovoljstva ovoj porodici.

Slično tome, pripremno ročište u disciplinskom postupku protiv dr. Jasmine Halimić-Alajbegović također je odgođeno zbog nedostatka kvoruma. Takav nedostatak organizacije i pažnje prema ovom slučaju pokazuje manjak ozbiljnosti i posvećenosti u traženju pravde za malu Dženu i njenu porodicu.

Porodica Gadžun prolazi kroz neizmjernu bol i tugu zbog gubitka svog voljenog djeteta, a pridodavanje tome dugotrajno i mučno čekanje na pravdu samo povećava njihovu patnju. Ova porodica zaslužuje istinu, odgovore i pravdu. Vrijeme je da nova vlast preuzme svoju odgovornost i pruži podršku porodici Gadžun u njihovoj borbi za istinu i pravdu.

Očekujemo da se institucije uključe, otkriju istinu o uzroku smrti Džene Gadžun i identificiraju odgovorne osobe.

Ova tragedija ne smije ostati bez posljedica. Pravda mora biti dostupna za sve, a porodica Gadžun zaslužuje da se istina otkrije i da se odgovorni privedu pravdi.

Neka se njihov glas čuje i neka se osigura da se ovakvi slučajevi više neće ponavljati.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...