Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice: Preko 400 tona za osam sati

Kombajn kompanije New Holland CR8.90 Revelation postavio je novi rekord žetve pšenice kada je za osam sati požnjeo 403,64 tone, ovaj uspjeh je akreditovala i Ginisova knjiga rekorda.

Sve se odigralo 4. jula u Rumuniji, u Šindrilici, na imanju gdje je ukupno požnjeveno 80.600 tona pšenice sa 65,68 hektara, piše Agroklub.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Maksimalna količina požnjevene pšenice po satu žetve je 57,5 tona. Rekordni pokušaj postavili su uvoznici New Hollanda za Rumuniju koji su spojili kombajn sa MacDon FD140 hederom.

Cilj im je bio da pokažu performanse idealnog kombajna za uslove u ovoj zemlji, kao i njegove kapacitete i tehničke osobine.

Kombajn s Twin Rotor tehnologijom je opremljenim sa hederom širine 12,2 metara MacDon Draper FD140. Pokretao ga je motor FPT Cursor od 544 KS. Potrošnja goriva je iznosila 1,91 litra po tonu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Standardno opremljen kombajn sa ovim motorom ima maloprodajnu cijenu od 500.000 eura.

Za transport su korištena dva traktora New Holland T8.410 i T7.315 HD, dvije prikolice za pretovar sa kapaciteta 30 metru kubnog i tri kamiona velikog kapaciteta.

Kombajnom su upravljala ukupno četiri vozača, a smjenjivali su se svaka dva sata tokom žetve koja je počela u 10.07 satii završila u 18.07.

Ovaj poduhvat proveden je u prisustvu pet svjedoka, koji su nadgledali žetvu u dvije smjene, uključujući Ovidiua Rantu, profesora inženjerstva, kao nezavisnog posmatrača. Naravno, sve se odvijalo u prisustvu službene sutkinje Ginisovih svjetskih rekorda, Seyde Subasi-Gemici.

Vrijedni tim nisu omele ni temperature koje su tog dana dosegnule paprenih 40 stepeni Celzijusa. Požnjevena pšenica, koja je inače glavna namirnica u Rumunije, jer se hljeb poslužuje uz većinu obroka, deponirana je u trgovinu odakle će u prodaju.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...