Koliko košta sat leta kanadera prilikom gašenja požara?

Zadnjih sedam godina Hrvatska otpočinje protupožarni sezonu s manje od šest protupožarnih zrakoplova-amfibija CL-415, kod nas poznati pod imenom Canadair / kanader.

Nažalost, država nije za potrebe protupožarne sezone osigura spremnost svih šest CL-415 u njenom vlasništvu očito je sustavna greška, a ne iznimka. Ove godine u sezonu smo ušli s četiri Canadaira. Dakle, jedna trećina flote nije bila spremna obavljati zadaću za koju je nabavljena.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Kada je, prije 26 godina, kupljen prvi turbo-propelerski CL-415, nabavna cijena bila je 21,5 milijuna američkih dolara. Uzimajući u obzir inflaciju, današnja nabavna cijena iznosila bi oko 45 milijuna dolara. Dakle, ne uzimajući u obzir cijenu infrastrukture te obuku letačkog i tehničkog sastava, zbog nečijeg šlamperaja, nesposobnosti, neznanja ili neodgovornosti izvan uporabe ostala su protupožarna sredstva upotrebne vrijednosti od 90 milijuna dolara hrvatskih poreznih obveznika.

Specifikacija za Kander/CANADAIR CL-415:
– Dužina Kanadera “CL-415” je 19.82 metara, visina je 8.98 metara, raspon krila ima čak 28.63 metara.

– Rezervoar goriva je 5.796 litara što je dovoljno za 4 sata gašenja požara.

– Tank za vodu je. 6.137 litara a punjenje na moru ili jezeru zanka trake svega 12 sekundi Maksimalna brzina kretanja je 365 km/h.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Kanader je u Hrvatskoj vrlo isplativ, cijena leta je možda visoka ali ipak nije!?
I kao po običaju, kad je problem sa šumskim požarima, odmah se najavljuje nabava novih Canadaira, što je i učinio ministar unutrašnjih poslova Božinović. Zrakoplovi-amfibije CL-415 definitivno su najučinkovitije, ali i najskuplje protupožarno sredstvo. Indeksirana cijena iznosi 15.000 dolara po satu leta. U Hrvatskoj su avioni Canadair vrlo isplativi. Većina požarišta neposredno je uz obalu pa se vrlo mala količina resursa troši na let od uzimanja vode do požarišta.

Za ocjenu konačnog ostvarenog učinak bitna su dva parametra. Količina izbačene vode u jedinici vremena i jedinična cijena litre vode izbačena na požarište. Prema izvješću ministarstva obrane u sezoni 2019., izvršeno je 2236 letova s ukupnom količinom od 352 sata naleta. Podijeljeno na 12 protupožarnih zrakoplova , 6 CL-415 i 6 Air Tractor AT-802A, u prosjeku je napravljeno 30 sati po letjelici.

U sezoni 2020. bilo je više posla za zrakoplovne protupožarne snage. Ukupno je izbačeno 25.220 tona vode za što je bilo potrebno obaviti 5831 letova, ukupnog trajanja od 852 sata. U prosjeku 71 sat naleta na požarištu po protupožarnom zrakoplovu. Usporedbe radi, isplativost komercijalnih dvomotornih turboprop zrakoplova procjenjuje se na osnovu minimalnog godišnjeg naleta od 650 sati.

Školovanje posada je još kompleksnije pitanje
Školovanje posada i njihova optimalna upotreba još je kompleksnije pitanje. Dio školovanja pilota protupožarnih zrakoplova može se odvijati izvan sezone. Međutim, završno školovanje i konačna licenca kapetana zrakoplova može se ostvariti jedino na pravim požarima, kroz takozvani “on-the-job training”. Mogućnosti školovanja novih pilota, između ostalog, limitirana je i brojem požara u sezoni. Manje požara – manje mogućnosti za školovanje. Maksimalna iskoristivost zrakoplova postiže se ako su na raspolaganje dvije posade po letjelici. To znači da za šest zrakoplova CL-415 potrebno je imati 12 obučenih posada, navodi Telegram.

 

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH za 1.8 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hrcegovini u...

Pacovi optuženi da su pojeli 500 kilograma kanabisa

Sud i policija u jednom mjestu na sjeveru Indije...

Vremenska prognoza do utorka

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno...