Povezano

Koliko dugo smijemo koristiti kapi za nos u slučaju upale sinusa


S nižim vanjskim temperaturama drastično se mijenja i temperatura zagrijanih prostorija u kojima boravimo, kao i razina vlažnosti zraka u njima. Sve to može nepogodno djelovati na naše zdravlje, a posebno na sinuse, koji se mogu upaliti.

- Marketing -

Upravo je zato zima razdoblje u kojem je pacijentima dijagnosticiran znatno veći broj upala sinusa nego tokom ostatka godine.

Mirko Ivkić, spec. otorinolaringologije i hirurgije glave i vrata iz Hrvatske objasnio je za Zadovoljna.hr da su upravo sinusi – šupljine u kostima glave.

Zdravi sinusi obloženi su tankom nježnom sluznicom i ispunjeni zrakom. Spojeni su uskim otvorima i kanalićima s nosnom šupljinom, zbog čega se njihova funkcija i bolesti teško mogu odvojiti od funkcije i bolesti nosa. Sinusi su dobili ime po kostima u kojima se nalaze (maksilarni, frontalni, etmoidni i sfenoidni sinusi), a postoje četiri para.

Međutim, još uvijek nije potpuno jasno zašto imamo sinuse. Smatra se da su sinusne šupljine nastale kao nusproizvod evolucijskog razvoja lubanje, zbog njih je glava lakša. Sluznica zdravih sinusa stvara bistru, rijetku sluz koja povoljno utječe na disanje i zaštitnu funkciju nosa (vlaži i čisti udahnuti zrak), a šupljine sinusa donekle utječu i na boju našeg glasa, objašnjava prof. dr. sc. Ivkić.

U prostorijama u kojima je zrak vrlo suh lako se razvijaju bakterije, najčešće zbog neodržavanih i neredovito čišćenih uređaja za grijanje, koji tako postaju leglo za bakterije, što je pogodno za razvoj sinusitisa, sinuitisa ili upale sinusa.

Osim toga, kako napominje dr. Ivkić, upalu sinusa mogu izazvati i virusi koji su prisutni u našem organizmu tokom prehlade, a u rijetkim slučajevima uzročnik mogu biti i gljivice.

Kod upale sluznica sinusa otekne, a istovremeno dolazi i do pojačanog stvaranja guste sluzi. To može dovesti do blokade prirodnih otvori sinusa, a u njima se gomila sluz u kojoj se dalje razvijaju virusi i bakterije. Ako curenje, začepljenost nosa, bol ili pritisak u licu nastupe naglo, radi se o akutnoj upali.

“Bolest često prati kašalj i smetnje, odnosno nedostatak osjeta mirisa. Kod akutnih upala može se javiti i vrućica, slabost i otežano disanje. Ponekad se upale javljaju više puta godišnje, a ako traju više od 12 tjedana, riječ je o kroničnom sinuitisu”, govori nam prof. dr. sc. Ivkić.

Srećom, postoje načini na koje možemo smanjiti mogućnost pojave sinuitisa. Kako napominje prof. dr. sc. Ivkić, virusi i bakterije iz gornjih dišnih puteva najčešće se šire kapljično odnosno kašljem i kihanjem, zbog čega treba izbjegavati kontakte s potencijalno oboljelima tokom sezona gripe i drugih viroza.

- Marketing -

Najnovije

Popularno