Koliko ćete još “sijati” poslije odmora

Svi znamo koliko je lijepo ono uzbuđenje pred odmor, koliko uživamo kada otputujemo negdje i nekoliko dana nemamo nikakve obaveze, gotovo kao da smo u drugom svijetu… A onda se poslije odmora vratimo u realnost, i taj optimizam, sjaj, drži nas još malo – tačnije, tri dana po povratku sa odmora.

Svi se sa odmora vraćaju opušteniji, odmorni (ili barem odmorniji nego što su otišli), puni energije, motivisani i manje pod stresom.

Stres kojem je većina izložena na poslu ne samo da utiče na produktivnost već je štetan i za opšte mentalno i fizičko zdravlje. Zbog toga je odmor toliko važan, i to uopšte ne mora da bude putovanje ni na kakvu skupu i egzotičnu destinaciju, već je dovoljno da “mrdnete” bilo gdje i da ne mislite o poslu i problemima, da nemate svakodnevne obaveze.

Istraživanje sprovedeno u Americi je pokazalo da od 1.500 zaposlenih, njih 68 posto se sa odmora vrati pozitivnije, bolje raspoloženo.

Naučnici koji proučavaju produktivnost o ponašanju govore kao o dobrim i lošim bakterijama: dobro ili loše, ponašanje je “zarazno”, i kada se zaposleni vrati sa odmora gdje ga drugi dočekaju ne baš tako dobro raspoloženi (jer nisu svi ni bili na odmoru), on se ubrzo uklapa u njihovo ponašanje i pozitivnost opada. Tako ona “sjaj” koji ste sa sobom “donijeli” sa odmora potraje u prosjeku još tri dana nakon odmora, dok vas kolege i svakodnevne obaveze ne uzmu pod svoje.

Međutim, pozitivan stav i dobro raspoloženje dobri su i za vaše tijelo – smanjuje se rizik od srčanog udara za trećinu, kažu sa univerziteta “John Hopkins”.

Nivo stresa je pao, a motivacija se povećala za 57 posto među zaposlenima kada su se vratili sa odmora, a 66 posto njih kaže da se nakon odmora osjeća dosta energičnije.

“Ljudima je potrebno vrijeme da odmore od posla, da se oporave od stresa i spriječe da ‘puknu’ od tolikog stresa”, kaže dr. David Ballard, prenosi mondo.rs.

Većina ispitanika kaže da se pomalo čak i plaše da odu na odmor jer se posao gomila i čeka ih kad se vrate sa odmora. Tako motivisani i energični, poslije odmora toliko utonu u obaveze da je već trećeg dana po povratku odmor na kojem su bili samo daleka uspomena. (Oslobođenje.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply