7.9 C
Kakanj
Nedjelja, 18 Aprila, 2021

Koliko često treba prati kosu


Mnogi od nas kosu peru češće nego što bi trebalo, a stručnjaci savjetuju da je, bez obzira na to o kojem je tipu kože i kose riječ, ne bismo trebali šamponirati svakog dana.

Svakog drugog dana

Masna koža i kosa – Preporučuje se pranje svakog drugog dana, a u danima između ispiranje u toploj vodi i suho pranje šamponom u spreju. Svakodnevno šamponiranje, navode stručnjaci, skida s tjemena prirodna ulja pa se tada kosa previše masti, jer tjeme pojačano proizvodi izgubljene masti i tako ih nadoknađuje.

Gusta ili kovrdžava kosa – Za ovaj tip kose savjetuje se pranje svakog trećeg dana. Kovrdže su često iznutra slabe i mogle bi dehidrirati ako se prečesto tretiraju šamponom. U danima između šamponiranja ispirajte kosu običnom vodom.

Ravna, svilena kosa – Za ovaj tip je sasvim dovoljno pranje svakog drugog dana. Između pranja kosu ispirajte toplom vodom te koristite suhi šampon, koji će joj dati volumen.

Isprati je samo vodom

Ako vježbate – Ni onima koji su svakodnevno u teretani i znoje se, ne preporučuje se da kosu peru svakog dana. Bolje je isprati je samo vodom i tretirati suhim šamponom.

A kosu bi svakodnevno trebali prati samo oni koji svakog dana plivaju, jer hlor i slanu vodu treba što prije isprati.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO