Koliko često se treba vagati


Stajete li svako jutro na vagu kako biste provjerili koliko ste smršavili tokom noći? Evo šta kažu stručnjaci, koliko često treba koristiti vagu kako biste kontrolirali tjelesnu težinu?  Ako ste na putu da poboljšate zdravlje, razmislite je li on uključuje i gubitak kilograma jer možete zdravlje poboljšati pravilnom prehranom i vježbanjem bez da izgubite kilogram, ali ako je gubitak kilograma ono što želite, morate razumjeti da se radi o dugotrajnom procesu. 

- Marketing -

– Ako planirate svakog dana pratiti svoj uspjeh putem vage, sami odlučite hoće li ta navika pomoći ili odmoći vašem procesu mršavljenja – pojašnjava dr. sci. Suzan Klajner (Susan Kleiner), nutricionistica iz Vašingtona.

Dodaje i kako morate razmisliti o još jednoj stvari. Naime, kako se vaša težina povećava, ne nakupljaju se samo masnoće već i mišićna masa. Oko 20 do 30 posto viška kilograma je samo tkivo, uz dodatak kosti i mišića. Dr. Donald Hensrud, dodaje kako nije potrebno gubiti mišićnu masu koju ste stekli pa nije realno za očekivati da imate jednaku tjelesnu težinu kao u srednjoj školi.

Možda vam cilj nije gubitak kilograma, već održavanje kilograma. U tom slučaju redovno vaganje može biti od koristi. Studija provedena 2014. godine se bavila proučavanjem sve literature vezane za ovu temu te su stručnjaci u zaključku naveli kako bez obzira koristite li vagu svakog dana kako biste pratili gubitak kilograma ili održavali tjelesnu težinu, ta navika može biti od velike pomoći kod sprečavanja razvoja bolesti koje su povezane sa starenjem.

Studija je pokazala kako redovno vaganje doprinosu održavanju željene tjelesne težine, ali i sprečavanju nakupljanja kilograma. Ipak, ovakvi rezultati istraživanja ne moraju se odnositi na svaku osobu.

– Za nekoga će ta navika biti dobra, dok će drugome biti dovoljno provjeravati stanje na vagi jednom sedmično dok će nekoj trećoj osobi to predstavljati pritisak i onemogućiti mršavljenje – dodaje Klajner.

Različite literature su pokazale kako često vaganje je povezano s osobama koje imaju nisko samopouzdanje kao i negativan pogled na svoje tijelo. Pregledima studija se zaključilo i kako će neke osobe patiti od depresije i anksioznosti ako se često vagaju. Pokazalo se i kako često vaganje može biti povezano i s razvojem problema u prehrani. Stručnjaci dodaju da ako vas zanima kako na vas djeluje često vaganje, možete o toj navici porazgovarati s ljekarom.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano