Kolektivni imunitet nije moguće stvoriti

Popularno

Povezano


Pollard objašnjava i da je jedan od najjačih argumenata za cijepljenje djeca onaj da će to – zaštiti odrasle.

- Marketing -

Profesor Andrew Pollard koji je vodio tim za istraživanje cjepiva na Oxfordu izjavio je kako “nije moguće” stvoriti imunitet krda jer delta soj koronavirusa se širi i među cijepljenom populacijom.

Pollard, koji je radio na razvoju cjepiva AstraZeneca, smatra kako cjepivo neće zaustaviti širenje koronavirusa na način na koji je zaustavilo širenje boginja.

“To znači da će se svi koji još nisu cijepljeni u nekom trenutku sresti s virusom”, upozorava Pollard dodajući da cijepljenje može usporiti proces prijenosa virusa. Prema njegovim riječima, ljudi koji su cijepljeni možda prenose virus nešto kraće vrijeme od onih koji nisu, ali da se širenje delta soja neće zaustaviti cijepljenjem.

“U situaciji smo da trenutni soj zaražava i cijepljenje osobe i stoga stvaranje kolektivnog imuniteta nije moguće”, kaže Pollard dodajući kako sumnja da će virus “izbaciti” sljedeći soj koji će se vjerojatno još bolje prenositi među cijepljenom situacijom.

“To je dodatni razlog da ne idemo u smjeru stvaranja kolektivnog imuniteta cijepljenjem”, kaže on, prenosi Politico.

Pollard objašnjava i da je jedan od najjačih argumenata za cijepljenje djeca onaj da će to – zaštiti odrasle. Ipak, on kaže da cijepljenje djece neće zaustaviti prijenos virus te da treba osigurati cijepljenje odraslih u svijetu. U zemljama Europe trenutno se vodi rasprava o tome treba li cijepiti tinejdžere, a različite zemlje donose i različite odluke.

Pollard je reagirao i na izjave britanskog ministra zdravstva Sajida Javida koji je potvrdio da od sljedećeg mjeseca u Britaniji kreće cijepljenje trećom dozom. Pollard smatra da tu praksu treba prekinuti jer u suprotnom će se zemlja naći u situaciji u kojoj će stalno docjepljivati ljude. Isto tako, kaže kako bi trebalo zaustaviti masovna testiranja i prijeći na sustav dobrovoljnog kliničkog tesitiranja u kojemu se one koji se osjećaju dobro neće testirati i uskraćivati im obavljanje svakodnevnih zadataka, piše Telegraph.

- Marketing -

Najnovije