Kolege predsjednici: Dodik pomilovao 4, Čavara jednu osobu

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je prošle godine donio odluku o pomilovanju četiri osuđene osobe u tom bh.entitetu.

Dodiku je dostavljeno 37 molbi za pomilovanje.

Pomilovanje su najviše tražili osuđeni za krivična djela ugrožavanje javnog saobraćaja (osam molbi), teška krađa (četiri), razbojništvo (tri), ali i osobe koje služe kaznu kroz teškog ubistva, silovanja, polnog nasilja nad djetetom, nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, vanbračne zajednica sa maloljetnom osobom, protivpravnog prekida trudnoće…

Entitetski predsjednik je u 2017. pomilovao dr. Tomislava Zrilića, osuđenog na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela protivpravni prekid trudnoće. Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Ministarstvo pravde RS-a dali su pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja pa se dr. Zriliću izrečena kazna zamjenjuje uslovnom osudom.

Dodikovom odlukom pomilovana je i Miladinka Damjanović, nastanjena u Čelincu, osuđena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog krivičnog djela teška krađa. I njoj se izrečena kazna zamjenjuje uslovnom osudom.

Pomilovanjem je Mirko Šikanić iz Banje Luke oslobođen od izvršenja kazne. Presudom suda njemu je izrečena uslovna osuda u okviru koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od mjesec dana i istovremeno određeno da ta kazna neće biti izvršena, ukoliko imenovani ne učini novo krivično djelo u periodu od godinu dana od dana pravosnažnosti presude, odnosno ukoliko oštećenoj nadoknadi štetu u iznosu od 300 KM u roku od šest mjeseci.

Dodikovom odlukom izbrisana je i osuda Milanu Miliću iz Banje Luke, kojem je sud izrekao novčanu kaznu u iznosu od 1.500 KM zbog krivičnog djela – nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

– S obzirom da osuđeni nije platio novčanu kaznu u određenom roku, rješenjem Osnovnog suda u Banjoj Luci iz 2015. godine, izrečena novčana kazna zamjenjena je kaznom zatvora u trajanju od 15 dana. Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak dao je negativno mišljenje za ovo pomilovanje, a Ministarstvo pravde pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja, navedeno je u informaciji o Dodikovim odlukama o pomilovanjima koju će na narednoj sjednici razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

S druge strane, u 2017. godini predsjendik FBIH Marinko Čavara je odbio većinu molbi, njih 29, a prihvatio sam jednu.

Naime, predsjednik FBiH djelimičnio je oslobodio od izdržavanja kazne Amira Džonlu iz Bugojna i to za krivično djelo “ubistvo u pokušaju”. Naime, Džonlo je 2011. godine s četri metka upucao svog sugrađanina koji je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede.

Aktuelni Predsjednik FBiH Marinko Čavara nedavno je jednu osobu djelimično oslobodio izdržavanja kazne zatvora, te jednoj osobi zamijenio kaznu zatvora blažom kaznom zatvora. U ovoj godini Čavara je odlučio odbiti molbe za pomilovanje 19 osuđenika.

Možda vam se svidi

Leave A Reply