Koju kafu vi ujutro pijete?


Kafa je za mnoge napitak bez kojeg ne mogu započeti dan, a kako dolazi u mnogo verzija, ljudi zasebno preferiraju različite – počevši od tradicionalne bosanske do verzija espressa s mlijekom ili bez – opcija je mnogo. Priprema omiljenog napitka, u zavisnosti od vrste, zahtijeva različite metode, a espresso se često smatra najboljim upravo zbog načina pripreme koji omogućava da najbolji sastojci kafe ostanu u vašoj šoljici.

- Marketing -

Međutim, mnogi za jutarnje razbuđivanje ipak biraju tradicionalnu bosansku kafu pripremljenu u džezvi, uz dosta kajmaka.

Kafa nije slučajno napitak koji biramo kako bismo dobili dodatnu energiju. Naučno je dokazano da kofein, njen glavni sastojak, stimuliše centralni nervni sistem i bori se protiv umora.

Kafa može biti i ključ vaše fit figure, ali crna verzija – bez dodanih šećera i mlijeka, prema nekim istraživanjima, može promijeniti skladištenje masti i podržati zdravlje crijeva, a oboje može biti korisno za kontrolu tjelesne težine.

Zdravstvenim benefitima tu nije kraj, a neka istraživanja sugeriraju da bi redovno konzumiranje kafe moglo biti povezano sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 na duži period.

Vrsta kafe može odrediti i tip vaše ličnosti, a stručnjaci za ljudsko ponašanje smatraju da izbor kafe mnogo govori o karakteru te tako one koji piju espresso smatraju avanturističkim tipovima, dok one koji piju bijelu kafu najčešće smatraju sofisticiranijim od drugih.

Iako u zavisnosti od vrste, kafa može organizmu donijeti brojne prednosti, mnogi se ipak vode samo vlastitiim ukusom, zbog toga vas u nastavku pitamo za mišljenje.

Neke od najpopularnijih vrsta kafe izdvajamo u nastavku.

Espresso

Espresso, također poznat kao kratka crna kafa, predstavlja šoljicu visokokoncentrovane kafe koja se pravi uz pomoć pare. U odnosu na druge metode pripreme, ova donosi najveću koncentraciju kafe.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano