Koji su sastojci COVID-19 vakcina?

Popularno

Povezano


“Tri COVID-19 vakcine su trenutno odobrene za upotrebu u Evropi i SAD-u: Pfizer-BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZenica. Sastojci svih vakcina imaju dvije osnovne svrhe: da efektno induciraju imunu reakciju koja nas štiti od budućih infekcija, i da pomognu u održanju stabilnosti i vijeka trajanja vakcine. Osnovni sastojak zadužen za kreiranje imuniteta u našem tijelu su molekule mRNA kod Pfizer i Moderna vakcine, i u slučaju Oxford vakcine to je adenovirus koji u sebi sadrži DNA molekulu”, kaže dr. Bajrović i dodaje da što se tiče sastojaka koji služe za stabilnost vakcine, Pfizer i Moderna vakcine sadrže u sebi vrstu šećera, soli i mikro kapljice masnoće.

- Marketing -

“Oxford-AstraZenice vakcina ima i nekoliko dodatnih sastojaka: aminokiseline i soli kao one koje možemo naći u žitaricama i zelenom lisnatom povrću, zatim vrstu šećera i surfaktanta koji se nalazi u sladoledu i šlagu. Oxford vakcina također sadrži etanol koji pomaže u izazivanju imunološke reakcije. Ovo nije ništa neobično. Ovaj isti etanol možete naći i u ekstraktu vanile koji koristimo za kolače. Jasno je da sve tri kompanije namjerno nisu koristile aluminij, želatinu, proizvode od jaja ili antibiotike kako bi umanjile neusaglašenost. Sastojci ovih cjepiva su apsolutno sigurni, i lako se mogu naći u raznoj hrani koju svi svakodnevno jedemo”, objašnjava dr. Bajrović.

Video možete pogledati na YouTube kanalu „60 sekundi o koroni“:

Podsjećamo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

- Marketing -

Najnovije