Koji lijek smanjuje širenje karcinoma u tijelu

Popularno

Povezano


Akademici s Univerziteta u Kardifu izvršili su sistematski pregled 118 objavljenih posmatračkih studija kod pacijenata sa 18 različitih vrsti karcinoma. Potom su objedinili rezultate i pronašli povezanost između uzimanja aspirina i smanjenja smrtnosti za 20 posto na osnovu pregleda oko 250.000 pacijenata.

- Marketing -

Iznenađeni djelovanjem
– Raspoloživi dokazi o efikasnosti i sigurnosti aspirina opravdavaju njegovu upotrebu kao dopunski tretman kod širokog spektra karcinoma i o tome treba obavijestiti pacijente – naveli su akademici.

Vodeći autor studije koji je proučavao efekte aspirina više od 50 godina rekao je kako su posljednjih godina njegov istraživački tim i on bili iznenađeni djelovanjem aspirina na biološke mehanizme koji su relevantni za karcinom, a čini se da je djelovanje isto kod mnogih različitih karcinoma.

Naučni dokazi
Tim naučnika je nakon toga donio odluku da pregleda dostupne naučne dokaze o upotrebi aspirina kao dodatnog tretmana za širok spektar karcinoma. Otkrili su kako je nakon dijagnoze raka oko 20 posto više pacijenata koji su uzimali aspirin bilo u životu, u poređenju s pacijentima koji nisu uzimali aspirin.

Prema riječima naučnika, njihovo istraživanje sugerira da aspirin pomaže u smanjenju širenja karcinoma u tijelu,piše Avaz

- Marketing -

Najnovije