Povezano

Koje kombinacije hrane nisu dobre za vašu probavu: Mlijeko i voće mogu izazvati nevolje


Kako bi jelo učinili ukusnijim i drugačijim najčešće miješamo nekoliko različitih namirnica, međutim, postoje neke kombinacije koje se ne preporučuju jer su vrijeme i uslovi potrebni za njihovu pojedinačnu probavu različiti.

- Marketing -

Loše kombinacije hrane mogu dovesti do bolova u stomaku, nadimanja, umora, gasova i nelagode. Ako nastavite da konzumirate pogrešne kombinacije hrane tokom dužeg perioda, to može dovesti do osipa, hroničnih problema sa probavom i lošeg zadaha.

Također, kombinovanje nekompatibilnih namirnica može vam odmoći u pokušaju da smršate.

Kada je u pitanju lista onih koje ne bi trebali miješati ističu se visokoproteinske namirnice, kao i kombinacije citrusnog voća s mlijekom koje mogu naštetiti vašoj probavi.

Dvije visokoproteinske namirnice

Jaja i suho meso su popularne namirnice za doručak, ali je preporučljivo izbjegavati ovu kombinaciju. Ove dvije namirnice su bogate proteinima i teške su vašem stomaku. Trebat će više vremena da se svari oboje. Prvo treba da jedete lagane proteine, a zatim meso.

Citrusno voće i mlijeko

Mlijeku je potrebno duže da se provari i kada zajedno uzmete mlijeko i limun ili bilo koje citrusno voće, mlijeko se zgrušava. To može dovesti do opekotina.

Neki ljudi su također netolerantni na laktozu, što znači da nisu u stanju da probave laktozu prisutnu u mleku.

Mlijeko i banana

- Marketing -

Najnovije

Popularno